Veel mensen denken bij verduurzaming al snel aan zonnepanelen. Maar zijn zonnepanelen voor jou in jouw situatie wel een goede keuze?

Waarom zonnepanelen?

Er zijn vier redenen om zonnepanelen aan te schaffen:

  1. Je bespaart (na enkele jaren) geld.
  2. Het is goed voor het milieu en het klimaat.
  3. Je bent minder afhankelijk van een energieleverancier.
  4. Je verhoogt de waarde van je huis of grond.

Uiteraard vindt niet iedereen al deze redenen even belangrijk.

Welke typen zonnepanelen zijn er?

Allereerst zijn er wat de meeste mensen als de ‘echte’ zonnepanelen ervaren. Die panelen wekken stroom op, die je vervolgens zelf gebruikt.

Produceer je méér stroom dan jezelf verbruikt, dan geef je haar aan de energiemaatschappij, die daarvoor je elektriciteitsrekening verlaagt. 

Er zijn ook zonnepanelen die geen elektriciteit opwekken, maar een vloeistof verwarmen, die door buizen naar een boiler gaat. Wil je warm water? Dan gaat leidingwater langs de boiler, die het  opwarmt.

Dit zonneboilersysteem kan ook aangesloten worden op de meeste cv-ketels, die het water verder opwarmen, wanneer dat nodig is.

Welke van de twee soorten is de beste?

Het voordeel van gewone zonnepanelen is dat je het overschot aan opgewekte energie aan de energiemaatschappij kunt verkopen. Bij een zonneboiler kan dat niet.

Daar staat tegenover dat de zonneboiler lagere aanschafkosten heeft en efficiënter (en duurzamer) is wanneer je er water mee wilt verwarmen.

Zonne-energie eerst omzetten in elektriciteit, om die vervolgens weer te gebruiken om water op te warmen leidt uiteraard tot enig energieverlies.

Op dit moment is het financiële rendement van zonnepanelen hoger. Echter: de rijksoverheid gaat gas steeds duurder maken en elektriciteit steeds goedkoper. 

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om beide aan te schaffen.

Beschermd stadsgezicht?

Is je huis een monument of behoort het tot een beschermd stadsgezicht? Dan kan dat beperkingen opleggen voor het plaatsen van zonnepanelen. Informeer daarover bij de gemeente.