Zeewier behoort tot het eten van de toekomst! Het is niet alleen lekker, voor de kweek ervan zijn ook nauwelijks fossiele brandstof, zoet water of grond nodig.

Bovendien zet zeewier CO2 om in biomassa en zuurstof.

En als boeren vijf procent zeewier in het koeienvoedsel zouden doen, zou de methaanuitstoot van de koeien met maar liefst zeventig tot tachtig procent afnemen. Aldus onderzoek.

Bijna te mooi om waar te zijn.

En dan is zeewier ook nog gezond. Ga er maar even voor zitten! Een kleine greep:

  • Zeewier is eiwitrijk.
  • Zeewier bevat vitamine B1 en sommige soorten nog andere vitamines.
  • Zeewier bevat visvetzuren (meervoudig onverzadigd). Goed voor hart- en bloedvaten.
  • Zeewier bevat diverse mineralen zoals calcium, fosfor, ijzer, jodium, magnesium en kalium.
  • Zeewier gaat de opname van vet in het lichaam tegen en helpt daardoor overgewicht te bestrijden.
  • Zeewier stimuleert de schildklier, door het jodium dat er in zit. Interessant voor wie geen bakkersbrood eet. Wel oppassen niet te veel jodium binnen te krijgen, want dat is niet goed.
  • Zeewier bevat anti-oxydanten die ons helpen afvalstoffen kwijt te raken.
  • Zeewier remt ontstekingen.
  • Zeewier bevat vezels die de bloeddruk helpen verlagen.

Zeewier, fijn dat lekker zo duurzaam en gezond kan zijn! Goed daarom dat in Nederland inmiddels zes bedrijven zeewier kweken. Eén daarvan is zelfs een van de grootste van Europa.

– 30.000 soorten

We hebben het overigens wel steeds over ‘zeewier’, maar er zijn maar liefst dertienduizend soorten, waarvan er vijfhonderd eetbaar zijn. Met alle net weer iets andere eigenschappen.

Zo verschillen ze in natriumgehalte. Zout kun je uit niet-gedroogde zeewier halen door haar in water te weken en het water vervolgens weg te spoelen.

– Meest veelzijdige stukje

Wat je met zeewier allemaal kunt doen, is heel divers. Je kunt het gebruiken:

  • In en om sushi’s
  • Als zeewiersalade
  • In de pasta
  • In vegaburgers
  • Als garnering
  • In een bowl
  • Als ingrediënt op sandwiches
  • Als gebakken snack
  • In de soep.

Zeewier, misschien wel het meest veelzijdige stukje voedsel! Maar maak het niet te gek. Want te veel zout en jodium binnen krijgen is niet goed.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Zeewier behoort tot het eten van de toekomst. Het is niet alleen lekker, voor de kweek ervan zijn ook nauwelijks fossiele brandstof, zoet water of grond nodig.

Bovendien zet zeewier CO2 om in biomassa en zuurstof.

Als boeren vijf procent zeewier in het koeienvoedsel zouden doen, zou de methaanuitstoot van de koeien aanzienlijk afnemen. Aldus onderzoek.

Gezond

En dan is zeewier ook nog gezond. Ga er maar even voor zitten! Een kleine greep:

  • Zeewier is eiwitrijk.
  • Zeewier bevat vitamine B1. Sommige soorten ook nog andere vitamines.
  • Zeewier bevat visvetzuren (meervoudig onverzadigd). Goed voor hart- en bloedvaten.
  • Zeewier bevat diverse mineralen zoals calcium, fosfor, ijzer, jodium, magnesium en kalium.
  • Zeewier gaat de opname van vet in het lichaam tegen en helpt daardoor overgewicht te bestrijden.
  • Zeewier stimuleert de schildklier, door het jodium dat er in zit. Interessant voor wie geen bakkersbrood eet. Wel oppassen niet te veel jodium binnen te krijgen, want dat is niet goed.
  • Zeewier bevat anti-oxydanten die ons helpen afvalstoffen kwijt te raken.
  • Zeewier remt ontstekingen.
  • Zeewier bevat vezels die de bloeddruk helpen verlagen.
  • Zeewier, fijn dat lekker zo duurzaam en gezond kan zijn! Goed daarom dat in Nederland inmiddels zes bedrijven zeewier kweken. Eén daarvan is zelfs een van de grootste van Europa.

Meest veelzijdige stukje

Wat je met zeewier allemaal kunt doen, is heel divers. Je kunt het gebruiken: in en om sushi’s, als zeewiersalade, in de pasta, in vegaburgers, als garnering, in een bowl, als ingrediënt op sandwiches, als gebakken snack en in de soep.

Zeewier, misschien wel het meest veelzijdige stukje voedsel! Maar maak het niet te gek, want het is niet goed te veel zout en jodium binnen te krijgen.