– column –

Wilders had wel een punt, met dat lijstje van verre vliegreizen van D66-fractievoorzitter Jetten. Als je zo voor duurzaamheid bent, waarom ga je dan niet dichter bij huis op vakantie?

Of preciezer geformuleerd: Jetten, de burgers moeten van jou voor de verduurzaming fiks betalen, maar je bent zelf niet eens bereid om er je reislust voor in toom te houden.  

Laat ons voorop stellen: het is belangrijk dat wij met ons allen verduurzamen, Jettens opvattingen en gedrag hebben daar geen invloed op.

Maar toch… het voelt niet goed. Alsof Jetten anderen verantwoordelijkheden op wil leggen waarover hij zelf de schouders ophaalt. Dat lijkt oneerlijk en hypocriet.

Ter verdediging van Jetten kun je zeggen dat niemand perfect is. Ook als een priester of dominee wel eens zondigt, mogen ze ons wel voorhouden hoe we volgens hen volgens God moeten leven.

En de staatssecretaris van volksgezondheid mag óók een gezonde leefstijl bepleiten wanneer hij zelf te veel eet of drinkt.

Maar dat alles is alleen maar de morele kant van de zaak. Niemand is perfect. In de woorden van Christus: wie zonder zonde is werpe de eerste steen.

Het probleem is niet Jettens moraal, maar zijn geloofwaardigheid en politieke effectiviteit.

Er zijn nogal wat mensen die denken dat voor het milieu en klimaat hun inzet volstrekt onbelangrijk is. Of die zelfs graag twijfelen aan de klimaatproblematiek.

Die heeft Jetten een krachtig argument in handen gespeeld. ‘Zie je wel, allemaal flauwekul, die Jetten trekt zich zelf ook helemaal niks van het klimaat aan’.

Het zou goed zijn als Jetten in een praatprogramma eens uitlegt wat hij zelf allemaal wel en niet voor milieu en klimaat doet. En waarom. Dan kan hij laten zien dat het -uiteraard- ook voor hem niet gemakkelijk is om in alle opzichten duurzaam te zijn.

En dat in niet-voorgekookte statements, maar open en oprecht, naar de juiste woorden zoekend.

Jetten zou een eens oude beelden van Hans van Mierlo moeten bekijken.  

Oh ja, als Jetten slim is, gaat hij eerst eens rustig ikgaverduurzamen.nl bekijken. En wat minder foto’s over verre reizen op Instagram plaatsen.

Frits