Verandert weggeven je?

Column

Wij hebben afgelopen jaar in rondes rigoureus alles opgeruimd en weg gedaan wat we niet nodig hebben. Gestimuleerd door opruimgoeroe Marie Kondo. En dat was nogal wat.

Wat je niet allemaal op zolder, in de schuur of in de garage bewaart! Ik dacht ook dat we er geen last van hebben, maar dat was een vergissing, om meerdere redenen, want als je flink opruimt:

  1. Krijg je weer meer ruimte.
  2. Je krijgt ook weer meer overzicht over wat je allemaal in huis hebt. Dat geeft een opgeruimd gevoel.
  3. Daardoor  weet je beter waar wat ligt. En ga je geen ijzerzaag kopen terwijl je er nog ergens een hebt liggen, zonder dat je dat nog weet.  
  4. Met veel spullen kun je andere mensen blij maken. En als je ze op een weggeefsite zet, ontmoet je die anderen ook nog.
  5. Daardoor voorkòm je ook dat anderen onnodig een nieuwe vaas of trui of kinderfiets moeten  kopen. Goed voor het milieu en klimaat.
  6. Hierdoor ga je je op den duur ook realiseren dat die spullen die daar maar op de zolder of in de garage liggen, iemand anders blij zouden kunnen maken. En daar helemaal niet milieu- en klimaatneutraal liggen te liggen.

Mentaal gevolg

Er is ook een mentaal gevolg, waarvan ik nog niet helemaal weet hoe positief het is. Je houdt alleen dingen over waaraan je iets hebt of die je om een andere reden blij maken.

Daardoor ervaar je jouw  woonomgeving intenser, primairder. Daar moet ik nog even aan wennen.

Frank Geene

Wil je op de hoogte blijven van nieuws, achtergronden en analyses? Vul dan hieronder je naam en e-mail-adres in. Je kunt je elk moment weer afmelden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*