We drinken wat af in deze hete zomer. En dat kan niet (alleen) met bier en wijn. Koffie, thee, frisdrank, sapjes, melk, zuiveldrank of gewoon water zijn onmisbaar.

We moeten voortdurend kiezen. Meestal kiezen we wat we op dat moment het lekkerst vinden en wat gezond is, of in ieder geval niet (te) ongezond. En niet overdreven duur.

Maar we kunnen uiteraard ook rekening houden met de duurzaamheid. 25% van de klimaatimpact van voedsel komt door wat we drinken.

=> Numero uno: water uit de kraan

De ecologisch absolute winnaar is kraanwater. Wij hebben in ons land heel goed en lekker water, dat minstens zo goed smaakt als wat je in een fles kunt kopen.

Sterker nog, de kans bestaat dat het water dat uit dat sjieke flesje komt, precies hetzelfde is als wat uit jouw kraan komt. Zie het filmpje van de Keuringsdienst van Waarde. Alleen is het kraanwater extreem veel goedkoper.

Dat kraan kan ook heel gemakkelijk in een flesje dat we kunnen meenemen.

Wanneer we aan een ander smaakje toe zijn, kunnen we wat komkommer, een muntblaadje, citroen of aardbei toevoegen.

Wanneer je onderweg bent en vergeten bent water mee te nemen, kun je water in een fles in de winkel kopen. Veel klimaatbelastender dan het water uit de kraan.

Uiteraard is een anderhalve-literfles minder klimaatbelastend dan drie halve-literflesjes.

=> Vruchtensap. 3 keer zo belastend als water

Goeie tweede. Zitten wel veel calorieën in.

Minst klimaatbelastend is de kartonnen verpakking, daarna de pet-fles, daarna glas.

=> Thee. 4 keer zo belastend als water

De milieubelasting van thee komt vooral door de verwarming ervan.  Daarom is het slim om niet méér water te koken dan we nodig hebben. En niet meer thee te zetten dan we op gaan drinken.

Ook is het handig om thee die je niet meteen opdrinkt, in een thermoskan te doen, dan blijft ze nog lang op een mooie temperatuur.

Elk jaar spoelen we per persoon gemiddeld dertig liter thee en koffie weg.

Wat veel mensen niet weten: de theezakjes horen bij het restafval, omdat er plastic in zit.

=> Wijn. 8 keer zo belastend als water

Veel minder belastend dan wijn in flessen is bag-in-box-wijn. De wijn zit in een vacuüm gezogen plastic zak in een kartonnen doos, met een kraantje. Blijft na opening tot zes weken goed. Weegt ook minder zwaar dan flessen. En valt niet kapot.

Is inmiddels vooral in Zweden erg populair.

=> Zwarte koffie. 9 keer zo belastend als water

Hiervoor geldt hetzelfde als voor thee: niet méér zetten dan jullie gaan opdrinken en eventueel in een thermoskan doen.

Gebruikte koffiefilters horen bij het gft, koffie-pads bij het restafval.

=> Bier. 9 keer zo belastend als water

Pils is het meest klimaatvriendelijke bier. Statiegeldflessen zijn de beste verpakking, flessen zonder statiegeld de slechtere (ook dan liever blik).

=> Frisdrank. 13 keer zo belastend als water

Ook hiervoor geldt: statiegeldflessen zijn de beste verpakking, flessen zonder statiegeld de slechtste (dan liever plastic).

=> Koffie met veel melk. 31 keer zo belastend als water

De klimaatimpact van één koffie verkeerd is even groot als die van veertien espresso’s.

=> Melk en andere zuiveldrank. 32 keer zo belastend als water

Zowel de productie van veevoer als die van de melk door de koe stoot veel broeikasgas uit. En dan gooien we in ons land ook nog eens een kwart van de door ons gekochte zuivel weg.

Belangstelling in meer ideeën en weetjes over milieu, klimaat en verduurzaming? Kijk dan op www.ikgaverduurzamen.nl. Of elke week weer goed op deze gemeentepagina!