Volgens de plannen van ‘Den Haag’ is over 31 jaar (in 2050) geen enkele woning meer op het gasnet aangesloten. En over elf jaar anderhalf miljoen woningen niet meer.

En sommigen gemeentebesturen willen méér en sneller.

Daar zijn heel goede redenen voor, maar het probleem voor de huiseigenaren wordt daar niet kleiner door.

Een heel concreet en acuut probleem: wat moet je doen wanneer jouw verwarmingsketel aan vervanging toe is?

Stadsverwarming?                                          

Het antwoord daarop is niet zo gemakkelijk. Het hangt onder meer af van wat jouw gemeente met jullie buurt wil gaan doen.

In 2021 moeten alle gemeenten bekend maken hoe zij zich voorstellen dat de wijken stap voor stap  verduurzaamd worden.

Misschien komt er bij jou in de buurt wel stadsverwarming, zodat jullie over enkele jaren rechtstreeks warm water aangeleverd gaan krijgen.

Dan is nu zelf een dure installatie aanschaffen niet zo aantrekkelijk. Een nieuwe ‘gewone’ hoog-rendementsketel lijkt dan meestal de verstandigste keuze. Als overbrugging.

Hybride pomp?

Wanneer in 2021 blijkt dat de gemeente geen plannen heeft om in jouw buurt warmte van buitenaf aan te gaan leveren, heb je grofweg de keuze tussen een echte warmtepomp en een hybride pomp.

De hybride pomp haalt meestal warmte uit de buitenlucht en gebruikt aanvullend gas wanneer dat nodig blijkt (bij koud weer). De kosten zijn te overzien.

Echte warmtepomp?

Een echte warmtepomp, die geen gas meer gebruikt, is nog veel energiezuiniger en daardoor erg duurzaam, maar ook veel duurder.

Jouw huis moet heel goed geïsoleerd zijn en het oppervlak van de ‘warmteafgevers’ (radiators, vloer- of muurverwarming, convectorputten) moet groot genoeg zijn om ook bij echt koud weer voldoende warmte af te kunnen geven.

Het water van de meeste warmtepompen wordt namelijk niet heel heet. Al zijn nieuwe exemplaren op de markt gekomen met een hogere watertemperatuur.

Bij een ‘echte’ warmtepomp moeten ook buiten buizen diep de grond in. En de buiteneenheid van de installatie maakt lawaai. De nieuwste pompen zijn al stiller.

En dan heb je natuurlijk nog allerlei soorten warmtepompen. Kortom, lastige keuzes om te maken. 

Wanneer je verwarmingsketel op zijn laatste benen lijkt te lopen, lijkt het het slimste om, als dat kan, te wachten op wat de gemeente over twee jaar (2021) met jouw buurt wil.

Kies daarna dan wel snel, want de installateurs gaan dan omkomen in het werk. Iedereen die slim is wacht namelijk tot dan.