Gemeenten, provincies en de rijksoverheid geven subsidie bij bepaalde verduurzamingsmaatregelen.

Dat is een ingewikkeld geheel, waardoor veel mensen door de bomen het bos niet meer zullen zien. Een uitdaging voor de gemeenten om hun inwoners de weg te wijzen.

Sommige subsidies zijn voor individuele woningeigenaren, andere alleen voor monumenten, weer andere specifiek voor verenigingen van eigenaren.

Soms zit de subsidie in een aantrekkelijk tarief voor een lening.

Landelijk is er een Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Voor particulieren voor de aanschaf van een zonneboiler of een warmtepomp.

De landelijke subsidie voor zonnepanelen voor particulieren, die bestond, is afgeschaft.

Je kunt voor diverse plannen om energie te besparen of groen op te wekken landelijk een energiebespaarlening aanvragen (maximaal € 25.000).

Op een groot deel van de uitgaven voor energiebesparing kun je bij de belastingdienst BTW terug vragen.

Coöperaties en verenigingen van eigenaren kunnen op de groene energie die ze gezamenlijk opwekken een korting op de energiebelasting krijgen van 7,5 cent per kWh. Dat is de zogeheten ‘postcoderoosregeling’.

De website energiesubsidiewijzer.nl biedt per woonplaats heel toegankelijk een overzicht van de subsidiemogelijkheden.

In de energiewijzer zitten ook de regelingen van de gemeente. Veel gemeenten hebben namelijk aanvullend eigen subsidies of leningen om energiebesparing te bevorderen.

Veel gemeenten zijn ambitieus en hebben eigen regelingen.

Het is verstandig om de landelijke en gemeentelijke lening-mogelijkheden van de verschillende instellingen met elkaar te vergelijken!

2 Comments

  1. Bedankt voor het delen van dit artikel over subsidies. Ik ben aan het onderzoeken waar ik recht op heb nu ik wil gaan verduurzamen. Daarnaast ben ik ook benieuwd welke duurzame maatregelen voor ondernemingen gesubsidieerd worden. http://www.ijmondwerkt.com

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*