Het voorkómen van aardbevingen in Groningen is inmiddels de door Nederlanders meest genoemde hoofdreden om alle huishoudens van het gas af te halen.
18% van de Nederlanders ziet dit als dè reden om er voor te zijn. Nog maar 17% noemt hiervoor de klimaatcrisis.
Dit blijkt uit een recent onderzoek van het klimaatbureau HIER.
Vorig jaar noemde nog naar liefst 32% de klimaatcrisis als hoofdreden (ipv 17%). En maar 9% Groningen (ipv 18%) .
Inmiddels is ook nog maar de helft van de mensen vóór het gasvrij maken (48%). Bijna evenveel (43%) is tegen. Vorig jaar was de groep voorstanders nog twee keer zo groot: 57%, tegen 29% tegenstanders.
Het draagvlak brokkelt dus af.
Lang kop in het zand gehad
Dit blijkt ook uit recent onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Zo was eind vorig jaar nog 46% voor méér geld voor het klimaatbeleid. Inmiddels is dat gedaald tot 38%.
Meer mensen dan voorheen vinden de politiek te snel gaan met het klimaatbeleid, waardoor het volgens hen te veel gaat kosten. We moeten volgens hen ook niet het braafste jongetje van de klas willen zijn.
De verbazing over de versnelling in het klimaatbeleid is te begrijpen. Maar de oorzaak daarvan is niet een plotseling erg hoge ambitie. De klimaatcrisis vraagt nou eenmaal om fors ingrijpen. Het probleem is dat sommige politieke partijen decennia lang hun kop in het zand hebben gestoken.
Logisch dat een deel van de achterban afhaakt wanneer je als politieke partij milieubeleid altijd een ‘groenlinks-hobby’ hebt genoemd en het ineens heel belangrijk vindt.
Ontbreken communicatie overheid
Ook de ontbrekende overheidscommunicatie over het klimaat blijft een probleem. Heel recente cijfers hebben we niet, maar in 2015 bleek uit een onderzoek van het bureau Motivaction dat de gemiddelde Nederlander dacht dat nog maar de helft van de energie die we toen gebruikten, fossiel is.
Dat was echter niet de helft, maar ongeveer 90 procent. En hij/zij dacht dat al eenderde van ons energieverbruik duurzaam was, terwijl dat maar 5,6 procent was.
De overheid heeft er inmiddels weinig aan gedaan om de feiten onder de aandacht te krijgen. Gelukkig nemen veel media hun verantwoordelijkheid wèl, door de belangrijke feiten op een rij te zetten. Als nu ook de rijksoverheid en de gemeenten er eens echt over zouden gaan communiceren…
30 juli 2019
Geef als eerste een reactie