Grootste overwinning milieubeweging

De Nederlandse milieubegweging heeft misschien wel de grootse overwinning ooit behaald. De grote man erachter is de Nijmeegse natuur- en scheikundige Johan Vollenbroek van de ‘Mobilisation for the Environment’. Hij heeft de stikstof-zaak bij de de hoogste bestuursrechter in ons land aangespannen.

Die hoogste rechter, de Raad van State, dwingt de Nederlandse overheid nu om zich eindelijk aan haar eigen en Europees gemaakte stikstof-afspraken, toezeggingen en normen te houden.

Rechter dwingt overheid tot realisme

Dat duizenden bouwprojecten gedwongen in de wacht staan of misschien wel worden afgeblazen, is in de meeste gevallen (zeker niet alle) te betreuren. Maar het is niet de schuld van de Raad van State en ook niet van Vollenbroek.

Ook oud-VVD-minister Johan Remkes vindt dat. Hij is de voorzitter van de commissie die gevolgen van de uitspraak van de Raad van State heeft bestudeerd. Het is de overheid die het zich moet aantrekken.

De staat houdt zich niet aan gemaakte afspraken en regels. En moet de realiteit onder ogen gaan zien: niet alles kan tegelijk in ons land. Als we onze natuur willen  behouden, zullen we dingen moeten laten, zeker in de landbouw.

De Commissie Remkes adviseert onder meer om in de nabijheid van natuurgebieden de maximum snelheid omlaag te doen, op snelwegen naar 100km. En om vervuilende veehouderijen in de buurt van natuurgebieden op te kopen en te beëindigen.

Is het genoeg?

Diverse insiders hielden er rekening mee dat Remkes met juridische trucs zou komen om de problemen voorlopig weg te masseren, maar dat deed de commissie nadrukkelijk niet.

De vraag is echter of de door Remkes voorgestelde maatregelen genoeg zijn om de schade aan de natuurgebieden te stoppen, en de belangrijkste gestopte projecten door te laten gaan.

Johan Vollenbroek denkt van niet. Volgens hem moeten we met name veel verder gaan met het terugdringen van de veestapel, tot wel de helft. In zo’n dichtbevolkt land past zo’n enorme bio-industrie niet, aldus Vollenbroek en velen met hem.

Reacties

De meeste milieuorganisaties zijn positief over het rapport Remkes. Johan Vollenbroek is echter kritisch. Volgens hem moeten we met name veel verder gaan met het terugdringen van de veestapel, tot wel de helft. In zo’n dichtbevolkt land past zo’n enorme bio-industrie niet, aldus Vollenbroek.

De landbouw is de grootste uitstoter van  stikstof (40 procent van het totaal). Daarop volgt het verkeer. Niet verrassend is dat de belangenorganisaties van de boeren en de autobranche zichzelf helemaal niet als het grootste probleem zien. Of in ieder geval beperkende maatregelen afwijzen.

“De mensen moeten gewoon allemaal snel een nieuwe auto kopen,” zegt de autobranche, “want die zijn veel schoner dan de oude.”

De feiten

Meer weten? Lees dan ons artikel over de belangrijkste feiten in de stikstofcrisis.

Wil je op de hoogte blijven van nieuws, achtergronden en analyses? Vul dan hieronder je naam en e-mail-adres in. Je kunt je elk moment weer afmelden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*