Bij sommige verduurzamingsprojecten kan het handig zijn om met anderen, bijvoorbeeld buren, samen te werken.

Om kennis en ervaring te delen, maar ook om goedkoper in te kunnen kopen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van zonnecollectoren.

Het Klimaatakkoord formuleert het belang van samenwerken in de buurt als volgt:

“De grote verbouwing slaat neer in wijken. Warmtenetten of verbouwingen worden op wijkniveau georganiseerd. Alle praktijkvoorbeelden tot nu toe tonen aan dat dat succesvoller verloopt, naarmate buren daarin meer met elkaar en met de (lokale) overheid optrekken. Gezamenlijk de juiste afwegingen maken, gezamenlijk de mogelijke ingrepen in de wijk en in de huizen organiseren – voor het gemak en de kosten – en misschien zelfs gezamenlijk de nieuwe (aard)warmtebron of zonnepanelencentrale bezitten.”

Buurkracht

Er zijn organisaties die buurtsamenwerking ondersteunen en stimuleren. Een daarvan is Buurkracht, dat buurten stimuleert en helpt samen energie op te wekken.

Het kan geen kwaad om de Buurkracht-website te bekijken. Zeker als je erover denkt zonnepanelen te gaan plaatsen.

Arnhem

Arnhemmers die plannen hebben om hun omgeving te verduurzamen, kunnen voor ondersteuning een beroep doen op het zogeheten aanjaagfonds.

Hun plannen worden beoordeeld door deskundigen die in samenspraak met de gemeente beoordelen of ze in aanmerking komen voor ondersteuning.

Die ondersteuning kan zowel uit geld bestaan als uit handjes.

Er is een beperkt budget. En op=op.Meer informatie hierover op de website arnhemaan.nl. Of mail aanjagers@arnhemaan.nl. Of bel 026 20 22 672.

De website arnhemaan.nl is ook voor niet-Arnhemmers interessant, omdat ze ook voorbeelden van buurtinitiatieven geeft.

Ook jouw gemeente?

Arnhem is uiteraard niet de enige gemeente die buurtinitiatieven op het gebied van verduurzaming stimuleert. Misschien doet ook jouw gemeente dat.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*