Veel mensen denken er wel eens vluchtig over. Zou een auto huren niet slimmer zijn dan een eigen auto zoveel dagen voor de deur laten staan?

Lenen/huren kan inderdaad een hoop geld en blik op de straat schelen, en het is ook goed nog voor het milieu en het klimaat.

Hoe pak je het aan? Er zijn verschillende mogelijkheden.

1. Met buren

Je kunt als buren een of meer auto’s van elkaar huren.

Je kunt hier onderling afspraken over maken. De Vereniging voor Gedeeld Autogebruik kan helpen bij het opzetten van een eigen autodeelgroep. Denk daarbij aan een voorbeeldcontract, een autodeelverzekering en in sommige steden een tweede parkeervergunning.

De vereniging streeft zoals elke vereniging geen winst na. Het lidmaatschap is niet duur.

Je kunt ook een bemiddelaar inschakelen, zoals MyWheels en SnappCar. Daar kun je je voor een bepaald tijdvak inschrijven voor een bepaalde auto van iemand die zijn auto een periode wil verhuren. Je kunt er ook je eigen auto aanmelden.

Leen je jouw auto uit? Dan krijg je extra inkomsten, je auto wordt optimaal gebruikt en je helpt anderen. Uiteraard moet je jouw auto wel aan iemand anders durven toevertrouwen. Je hebt ook niet altijd meer onmiddellijk de beschikking over hem en je loopt een kansje hem vies terug te krijgen.

2. Huurauto van een bedrijf

Een andere mogelijkheid is om een deelauto van een bedrijf te huren, zoals Greenwheels, ConnectCar, Car2Go of (ook hier:) MyWheels.

Deze bedrijven bezitten auto’s en plaatsen die in buurten door heel Nederland. Ze staan 24 uur per dag klaar. Vaak kun je ze met een chipkaart openen.

Zo’n deelauto kan financieel aantrekkelijk zijn als je niet meer dan 12.000 km per jaar rijdt. Het hangt onder meer af van het aantal ritten dat je maakt en hoe lang de auto dan stil staat (want je betaalt ook per uur).