Niet alle stroom die officieel ‘groen’ is, blijkt goed voor het milieu en het klimaat.

Wie echt iets wil doen voor het milieu en het klimaat, kan daarom het beste eerst kijken op de vergelijkende lijst die de Consumentenbond heeft samengesteld samen met Greenpeace, Natuur & Milieu en WISE.

Dat elektriciteitsbedrijven stroom officieel ‘groen’ mogen noemen, zegt namelijk niet zo veel. Stroom kopen die officieel ‘groen’ heet, kan zelfs de stroomproductie door zwaar vervuilende kolencentrales doen toenemen!

Hoe kan dat?

Om elektriciteit ‘groen’ te mogen noemen, heeft een leverancier een certificaat nodig: een zogeheten Garantie van Oorsprong (GvO).

Zo’n garantie staat voor ergens in Europa uit een duurzame energiebron opgewekte elektriciteit.

De meeste van die stroom die Nederlandse bedrijven in het buitenland inkopen, komt uit al tientallen jaren bestaande Noorse waterkrachtcentrales.

Als wij daar méér van kopen, gaan de Noren minder van hun groene stroom gebruiken en in plaats daarvan grijze stroom, bijvoorbeeld van een Nederlandse kolencentrale. 

Eigenlijk zou vervolgens de groene Noorse stroom naar Nederland moeten en de grijze Nederlandse stroom naar Noorwegen.

Maar dat zou natuurlijk onzinnig zijn, want stroom is stroom, daarom worden de afgesproken stroomleveranciers tegen elkaar weg gestreept.

Onze officieel ‘groene’ stroom komt dus in feite uit kolencentrales. En de officieel grijze stroom van de Noren komt uit hun waterkrachtcentrales.

Omdat de Noren dat heel goed weten, maken ze zich er niet druk om dat hun stroom officieel ‘grijs’ is geworden.

De oplossing

Wie wil helpen de stroomproductie in de werelden te vergroenen, kan daarom het beste stroom kopen die in Nederland zelf is opgewekt door de wind, zon of biomassa uit afvalstromen.

Ook mogelijk: groene stroom kopen bij een bedrijf dat werkelijk in duurzame energie investeert. 

De consumentenbond houdt in zijn overzicht rekening met dit alles. Ook weegt hij mee dat sommige groene stroom groener is dan andere, dat wil zeggen: nog beter is voor het milieu en klimaat.

Veranderen van energieleverancier is gemakkelijk.

100% zeker groene stroom is natuurlijk de stroom die je zelf met zonnepanelen opwekt.