Wat moet je doen wanneer je bij je eten méér met milieu en klimaat rekening wilt houden? Dat is eigenlijk heel eenvoudig.
Er zijn allerlei berekeningen over de CO2-uitstoot van voedsel. Overal komt weer wat anders uit. Maar over twee feiten is iedereen het eens:
- het duurzaamst is 100% plantaardig, vegetarisch voedsel en
- het mìnst duurzaam (met afstand) steaks, runderlappen en lamsbout.
Vis, kip, varkensvlees en kaas en zijn twee keer zo belastend voor het klimaat als plantaardig voedsel. Maar véle malen duurzamer dan runderlappen en lamsbout. Dit geldt ook voor van zuivel gemaakte vegetarische producten.
Er zijn steeds meer lekkere vegetarische alternatieven. De smaak van sommige daarvan komt ook in de buurt van hamburgers en steaks.
Geen wonder dat afgelopen jaren de verkoop ervan met 50% is gestegen. En die van rundvlees is afgenomen.
Keurmerken
Maar daarmee zijn we er niet. Hetzelfde soort vlees of vis kan namelijk meer of minder duurzaam gemaakt zijn. Daarom is het ook altijd goed om naar de keurmerken te kijken die er wel of niet op staan.
De strengste en betrouwbaarste zijn:
- MSC-keurmerk: voor duurzame visserij.
- ASC-keurmerk: voor duurzaam gekweekte vis.
- On the way to planet proof: voor groente, fruit, zuivel en planten die positief scoren op dierenwelzijn, biodiversiteit, gebruik bestrijdingsmiddelen, uitstoot van broeikasgassen e.d.
- EKO-keurmerk: diervriendelijke, biologische landbouw, zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest.
- Europees biologisch keurmerk: voldoet aan de EU-regels voor biologische landbouw in de EU.
- Demeter: voldoet aan de hoge eisen voor biologisch-dynamische landbouw.
- Fairtrade-Max Havelaar: producten uit de Derde Wereld. Garandeert eerlijke handel, maar kijkt ook naar het milieu.
- UTZ Certified: voor tropische producten zoals koffie en thee en chocolade. Door Ahold ontwikkeld als alternatief voor Max Havelaar. Gaat fuseren met Rainforest Alliance.