De kans is heel reëel dat we in de verdere toekomst delen van West-Nederland aan het water moeten terug geven. Grootscheepse emigratie naar Oost-Nederland en West-Duitsland ligt dan voor de hand.

Maar er is een alternatief: wonen op het water. Zoals in de nieuwbouwbuurt Schoonschip die in Amsterdam-Noord in ‘aanbouw’ is.

De eerste van 46 woningen van Schoonschip zijn inmiddels geland aan ‘hun’ steiger in het Johan van Hasseltkanaal. Het zijn, met 175 vierkante meter vloeroppervlak, bepaald geen kleintjes.

Ze zijn in Diemen, Utrecht en Zaandam gebouwd op plekken waar dat goedkoop en gemakkelijk kan. En over het water naar hun ligplaats gesleept.

Omdat water warmte beter geleid dan lucht, zou je denken dat woonboten per definitie energievreters zijn. Maar niet de drijfwoningen van Schoonschip.

Ze zijn uitermate goed geïsoleerd. En de energie die ze nodig hebben, halen ze vooral uit warmtepompen (water genoeg) en zonnepanelen.

Zeker in de stad leven we steeds meer langs elkaar heen, maar in Schoonschip wordt dat lastig. Zo hebben de bewoners geen eigen auto’s, maar alleen gezamenlijke elektrische auto’s en bakfietsen.

En de stroom die ze zelf te veel opwekken, verhandelen ze onderling. Wanneer ze samen energie te kort komen, kopen ze die via één gezamenlijke aansluiting in.

Nieuw Venetië?

Misschien zien grote delen van Laagnederland er over honderd jaar wel uit als een nieuw, groot Venetië! Maar dan anders. En wordt het een hele uitdaging om de enorme toeristen-stromen in goede banen te leiden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*