Raar maar waar: een plastic fles met olijfolie of wijn is beter voor het milieu en klimaat dan een glazen. Dit botst met onze intuïtie, want glas is natuurlijker dan plastic.
Glas ìs per kilo ook duurzamer dan plastic, maar we hebben om hetzelfde te verpakken veel meer grammen glas nodig.
Als we minder dan eenzesde in gewicht aan plastic nodig hebben, is dat voor het klimaat de betere keuze dan glas. Er hoeft veel minder van geproduceerd te worden en het vervoer is ecologisch minder belastend.
Glazen statiegeldflessen zijn daarentegen bijna altijd de bèste keuze. Die worden echt hergebruikt. De retour gegeven plastic flessen niet. Die worden versnipperd om grondstof te worden voor nieuwe flessen of andere plastic producten.
Dit alles pleit ook vóór pils in statiegeldfles en tégen bier in wegwerpfles. Gelukkig is 80% van het bier dat we drinken pils. Eén flesje speciaalbier is ecologisch even belastend als vijf flesjes pils.
– Komkommers in plastic?
Nog iets wat we moeilijk als feit kunnen accepteren: dat plastic om de komkommers goed is voor klimaat en milieu.
Dat komt doordat ze met dat plastic minder snel beschadigd worden en langer vers blijven. Hierdoor hoeft er minder van weg gegooid te worden.
Dit geldt onder andere ook voor gesneden groenten.
Voedsel weggooien heeft grotere gevolgen dan wij geneigd zijn te denken. Weggooien veroorzaakt namelijk 15% van de milieu-impact van voedsel, tegen de verpakking 10%.
We verspillen overigens behoorlijk: gemiddeld per persoon veertig kilo voedsel per jaar. En we spoelen 75 liter aan dranken weg (inclusief koffie en thee).
– Verpakking op maat
Ook bij de keuze van de verpakking kunnen we hier rekening mee houden. Een grotere pak of fles is duurzamer dan een kleine, maar dan moeten we die wel op tijd opeten of -drinken. Als we uiteindelijk een deel moeten weggooien, zijn we niet slim bezig.
Kortom: met gezond verstand komen we een heel eind!
Geef als eerste een reactie