Je duurzaam kleden

De meeste mensen staan er niet bij stil, maar de productie van kleding is vervuilend. Gelukkig niet van alle kleren even erg.

Wat je koopt doet er dus wel zeker toe. Daarom zeker de moeite waard enkele belangrijke feiten op een rij te hebben.

In de eerste plaats: je kunt je wel zeker ook echt duurzaam kleden. Bijvoorbeeld met kleding van bio-katoen, synthetische kleren met het EKO-keurmerk of nog beter: kleding van hennep, linnen, of brandnetel (nee, brandt niet!).

Op de site rankabrand.nl kun je zien hoe groen meer dan 1500 kledingmerken zijn.

Project Cece is de grootste verzamelwebsite voor duurzame & eerlijke kleding van Nederland. Bij elk product staat aan welke keurmerken en duurzaamheidslabels het voldoet.

Synthetische kleren

Synthetische kleren worden van ruwe olie gemaakt. De productie ervan is erg energieverslindend en spuit of blaast schadelijke afvalstoffen in de natuur.

Katoen

Nog minder ecologisch verantwoord is katoen, ook al klinkt dat ‘natuurlijk’. Om een kilo katoen te telen, is ongeveer 10.000 kilo water nodig. Dat draagt bij aan watertekorten en aantasting van de bodem.

Daar komen bij de chemicaliën verdelgingsmiddelen om insecten te bestrijden. Een kwart van alle insecticiden op de wereld is nodig om katoen te maken. Niet alleen erg schadelijk voor het milieu, maar ook voor de katoenarbeiders.

Verder moet het katoen worden gebleekt en geverfd, en een chemische laag krijgen. Dan moet de katoen nog vanuit ver buitenland worden vervoerd. Enz.

Biologisch katoen met het EKO-keurmerk is al veel minder schadelijk. Veel grote winkels hebben al kleren met het EKO-keurmerk. Het keurmerk Fairtrade katoen van Max Havelaar zorgt daar bovenop  dat de katoenboeren een behoorlijke prijs krijgen.

Duurzame kleren

Een heel duurzame keuze is kwalitatief goede kleren kopen, die lang mee gaan en ook niet snel uit de mode zijn.

Ook tweedehands kleren kopen is natuurlijk heel goed of kleren van gerecycled materiaal.

En als je die kleren niet meer gebruikt, ze niet met het gewone huishoudelijk afval weg gooien. Maar ze naar een tweedehandswinkel of kringloopwinkel doen of in een textielcontainer stoppen (mag ook met kapotte kleren).

Wassen en repareren

Een groot deel van de milieubelasting (tot zeventig procent) van kleding komt door het wassen ervan. Denk aan het energieverbruik en de vezels die in het afvalwater terecht komen.

Wat minder wassen helpt dus. En op lagere temperatuur. Uiteraard geldt dat ook voor drogen buiten de droger.

En wanneer die trui een beetje kapot is: onzichtbaar herstellen is vaak mogelijk. Elleboogstukken op dat colbert kunnen zelfs chic zijn.

Interessante links

Wil je op de hoogte blijven van nieuws, achtergronden en analyses? Vul dan hieronder je naam en e-mail-adres in. Je kunt je elk moment weer afmelden.

3 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*