Duurzamer eten: heel gemakkelijk!

Wat moet je doen wanneer je bij je eten méér met milieu en klimaat rekening wilt houden? Dat is eigenlijk heel eenvoudig.

Er zijn allerlei berekeningen over de co2-uitstoot van voedsel. Overal komt weer wat anders uit.  Maar over twee feiten is iedereen het eens: 1) het duurzaamst is 100% plantaardig, vegetarisch voedsel en 2) het mìnst duurzaam zijn (met afstand) steaks, runderlappen en lamsbout.

Ongeveer twee keer zo belastend voor het klimaat als plantaardig voedsel, maar véle malen duurzamer dan runderlappen en lamsbout zijn (in licht verschillende mate) vis, kip, varkensvlees, kaas en van zuivel gemaakte vegetarische producten.

Varkens

Nou is er in het leven uiteraard méér dan alleen milieu- en klimaatbelang, zoals smaak, gezondheid, prijs  en zeker ook dierenwelzijn.

Wat het dierenwelzijn betreft zijn de meeste mensen het gevoeligst voor de dieren die sociaal en intelligent zijn en het meest op ons lijken.

Dat pleit het meest tegen het eten van varkens. Die zijn ongeveer zo intelligent als een vierjarig kind, zijn sociaal, hechten zich aan mensen en lijken ook genetisch sterk op ons.

Daarom zeggen wij van ikwilverduurzamen: tenzij je nog liever je Tesla of je partner opgeeft: overweeg om naast runds- en lamsvlees ook varkensvlees links te laten liggen!

Het is als rood vlees nog ongezond ook. Bovendien zijn er steeds meer heel lekkere vegetarische alternatieven. De smaak van sommige daarvan komt ook in de buurt van hamburgers en steaks.

Pedagogische tip

De volgende tip is alleen bestemd voor partners van vleesfanatiekelingen.

De vrouw van een dierbare collega van ons is onlangs onze held geworden. Die collega is een vleesfanaat voor wie de steaks niet groot genoeg kunnen zijn.

Hij zag onlangs dan ook uit naar de rijst met gehaktballetjes in pindasaus die zijn vrouw zou gaan maken.

En terecht, zo bleek, want wat smaakten ze heerlijk! Hij viel dan ook van zijn carnivorisch geloof toen zijn vrouw hem na het eten verklapte wat hij gegeten had.

Je raadt het al: vegetarisch! Wat onaangekondigde vegetarische balletjes niet kunnen doen.

Elke stap vooruit is er een

Uiteraard is 100% plantaardig eten het beste voor het milieu, het klimaat en de dieren. Maar ook wanneer je moeilijk van vlees of vis af kunt zien, kun je dus kiezen tussen meer of minder duurzaam.

Keurmerken

Maar daarmee zijn we er niet, want hetzelfde soort vlees of vis kan meer of minder duurzaam gemaakt zijn. Daarom is het ook altijd goed om naar de keurmerken te kijken die er wel of niet op staan.

Er zijn meerdere keurmerken die we allemaal regelmatig zien. Van de meeste weten de meesten van ons niet precies waar ze voor staan. Daarom onderaan dit artikel korte toelichtingen op enkele veel voorkomende.

Ook de winkel doet ertoe

Waar je je inkopen doet, hangt natuurlijk van allerlei factoren af: of ze er hebben wat jij zoekt, de prijzen, de afstand naar de winkel, of je het de eigenaren gunt enz.

Uiteraard kun je ook naar de duurzaamheid kijken. En daar zit een voor nogal wat mensen teleurstellend dingetje.

Uiteraard kun je voor duurzame levensmiddelen het beste naar een biologische slager, bakker of andere winkel gaan.

Maar wanneer je dat niet wil of kunt, is meestal de supermarkt het beste alternatief. Daar hebben ze namelijk steeds meer duurzame producten met duurzaamheidskeurmerken.

Zo is de meeste vis er inmiddels duurzaam. En in die sympathieke viswinkel of bij die leuke viskraam is dat doorgaans niet het geval.

De oorzaak van dat verschil ligt voor de hand: milieuorganisaties zitten de supermarkten doeltreffend op de nek.

Daarom kiezen meneer Albert Hein en mevrouw Jumbo duurzame eieren voor hun geld (figuurlijk). Niet omdat ze zo aardig zijn, maar om geen klanten te verliezen. Kleine, niet-biologische winkels voelen die druk niet.

BEKENDE KEURMERKEN

VIS

  • MSC-keurmerk

Keurmerk voor duurzame visserij.

  • ASC

Keurmerk voor duurzaam gekweekte vis.  

GROENTE EN FRUIT

  • On the way to planet proof

Voor groente, fruit, zuivel en planten. Het product met dit keurmerk scoort positief op dierenwelzijn, biodiversiteit, gebruik bestrijdingsmiddelen, uitstoot van broeikasgassen e.d.

BIOLOGISCHE LANDBOUW

  • EKO-keurmerk

Het product komt van diervriendelijke, biologische landbouw, zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest.

  • Europees biologisch keurmerk

Voldoet aan de EU-regels voor biologische landbouw in de EU.

  • Demeter

Produkt voldoet aan de hoge eisen voor biologisch-dynamische landbouw.

TROPISCHE PRODUCTEN

  • Fairtrade-Max Havelaar

Voor producten uit de Derde Wereld. Garandeert eerlijke handel, maar kijkt ook naar het milieu.

  • UTZ Certified

Voor tropische producten zoals koffie en thee en chocolade. Door Ahold ontwikkeld als alternatief voor Max Havelaar. UTZ Certified gaat fuseren met Rainforest Alliance.

Wil je op de hoogte blijven van nieuws, achtergronden en analyses? Vul dan hieronder je naam en e-mail-adres in. Je kunt je elk moment weer afmelden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*