Sinds 2016 zijn in winkels 71% minder tasjes over de toonbank gegaan. En het aantal tasjes in het zwerfvuil is met veertig procent afgenomen.
Dit is te danken aan het verbod op het verstrekken van gratis plastic tasjes.
Een succes dus, maar het kan nog beter.
– Papieren tassen
Zo hebben sommige winkels hun gratis plastic tassen vervangen door papieren. Ook dat lijkt een verbetering voor het milieu en klimaat, maar dat is het niet.
Doordat de draagkracht van papier geringer is dan het meest plastic, is er méér materiaal voor nodig.
Bovendien gebruiken veel mensen een papieren tas maar één, hoogstens twee keer, en een plastic tas veel vaker.
Wanneer de papieren tas ook nog een plastic laagje heeft, kan ze ook niet gerecycled worden. Het papier en plastic kan niet van elkaar gescheiden worden. (Om diezelfde reden moeten ook doordrukstrips en chipsverpakking bij het restafval.)
– Illegaal
Er zijn ook nogal wat winkels die illegaal toch gratis plastic tasjes geven. In een onderzoek van het tv-programma Kassa heeft bijna de helft van de consumenten daar ervaring mee. Onder meer op de markt blijkt dat veel te gebeuren.
– Lage prijs
Ook is de prijs die sommige winkels voor een tasje vragen erg laag, vaak zelfs maar vijf cent, soms nog minder.
De adviesprijs van de rijksoverheid van 25 cent heeft dan ook geen effect. Als die prijs wettelijke minimumprijs wordt, zal het aantal tasjes verder afnemen.
– Evaluatie
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft inmiddels een evaluatie van het het plastic-tasjesverbod aangekondigd. We zijn benieuwd tot welke verdere verbeteringen dat zal leiden.
Geef als eerste een reactie