Steeds meer jongeren pikken de ‘zal-mijn-tijd-wel-duren’-mentaliteit van de oudere generatie niet meer. En gaan in steeds grotere getallen de straat op. Donderdag in Den Haag.

De actievoerders zijn geïnspireerd door jongeren elders in de wereld.

30 november in Australië: 15.000 jongeren.

21 december in Zwitserland: 4.000.

18 januari in Zwitserland: 22.000.

18 januari in Duitsland: 25.000.

25 januari in Berlijn: 5.000.

10 januari in Brussel: 3.000.

17 januari in Brussel: 17.500.

24 januari in Brussel: 35.000.

31 januari in o.a. Brussel: 32.850.

Veertig jaar geleden schreef ik, samen met medescholier Frans Nies, ons afstudeerwerkstuk aardrijkskunde op het VWO over het rapport van de Club van Rome. Wetenschappers tonen daarin aan dat de aarde vroeg of laat onleefbaar wordt, tenzij we het stuur rigoureus om gooien.

Sindsdien heeft de ontwikkeling van de techniek ons meer aanpassingstijd gegeven. Maar met die tijd hebben we niet al te veel gedaan.

En nu de gevolgen elk jaar voelbaarder worden, blijft nog altijd een cynisch deel van de bevolking de schouders ophalen. ‘Nou nou nou, wat moet dat allemaal snel zeg,” hoor je van sommigen.

Anderen vinden dat iedereen zijn leven moet aanpassen, alleen zij niet. ‘Wat maakt mijn aandeel nu uit?’ Hèt argument van de drugsdealer. Anderen zijn (uiteraard alleen in kleine kring) heel eerlijk: ‘het zal mijn tijd wel duren’.

Maar de jongeren gaan meemaken hoe een groot deel van West-Nederland door de steeds sneller stijgende zeespiegel ontruimd zal gaan worden. En delen van Zuid-Europa woestijn worden. Bangladesh weggespoeld wordt. En zo voort. Als we wereldwijd niet alles op alles zetten om dat te voorkomen.  

Donderdag komen ook in ons land de eerste jongeren in actie, op het Malieveld in Den Haag.

Wil ook jij in actie komen voor en beter milieu en klimaat? Kijk dan elders op deze site wat je allemaal kunt doen. En maak je keuzes!

Frank Geene