De meeste mensen rijden op te zachte banden. Misschien jij ook. Dat kost onnodig geld. Je kunt het niet met het blote oog zien. 

Autobanden lopen langzaam leeg. Wanneer je ze elke twee maanden oppompt, bespaar je tien euro per keer aan brandstof en minder slijtage aan de banden Da’s toch de moeite waard. En het is nog milieuvriendelijk en veiliger ook.

In het instructieboekje van de auto en op internet is te vinden hoe hard de banden moeten worden opgepomt. De voor- en de achterwielen hebben een verschillende spanning nodig.

De adviesspanning kan ook in de auto zelf staan, aan de binnenkant van het portier van de bestuurder, in het dashboardkastje, aan de binnenkant van de tankdop of onder de zonneklep.

Bedenk wel dat de lijstjes uit gaan van koude banden. Duurt het wel 15 minuten of 5 kilometer voordat je bij de garage met de luchtpom bent? Tel bij de cijfers uit het instructieboekje dan 0,3 bar op!

De optimale spanning hangt mede af van de maat van de banden. Die staat op de zijkant van de band. De maat is zoiets als: 215/55 R16.

Je moet ook kiezen hoe zwaar je auto komende maanden vooral geladen is. En dan gaat het uiteraard niet alleen om de bagage, maar zeker ook om het aantal passagiers.

Veiliger

Onvoldoende opgepompte banden hebben een slechter wegcontact. Daardoor komen ze eerder in de slip en hebben ze een langere remweg.

Ook klappen te zachte banden eerder. Dat komt doordat de lucht in zachte banden veel warmer wordt.

Sommige mensen zijn bang dat de band misschien wel klapt wanneer ze hem te veel oppompen. Maar dat zal niet gebeuren.

Waar?

De meeste benzinestations hebben een bandenpomp. Het is ook mogelijk om zelf een pomp te kopen. Ze zijn er al vanaf tien euro.