En al die nieuwe kolencentrales in China dan?

“In China komt elke week een kolengestookte elektriciteitcentrale bij. Wat moeten wij dan krom gaan liggen om onze CO2-uitstoot te beperken? Dat is nog veel minder dan een druppel op een gloeiende plaat!”

Er zit een waarheid in deze bewering, maar ze is de helft van het verhaal.

China is inmiddels de grootste uitstoter van CO2 van de wereld. En die uitstoot zal tot 2030 alleen maar toenemen. Dat komt doordat het land net als heel Azië vooral kolen voor zijn energievoorziening gebruikt. En economisch wil doorgroeien.

Dat draagt niet alleen bij aan de opwarming van de aarde, maar ook aan een enorme luchtvervuiling. Vooral dàt is voor de Chinese regering reden om het gebruik van fossiele grondstoffen terug te dringen. Ze verdubbelt daarom al jaren het gebruik van windenergie.

Inmiddels is het land de grootste investeerder in schone energie. Doel is in 2030 twintig procent hernieuwbare energie te gebruiken. Ook het aantal, CO2-uitstoot-vrije, kerncentrales neemt fors toe.

De groei van het gebruik van niet-fossiele energiebronnen kan de groei van de economie echter nog niet bijbenen. Daarom zijn nieuwe fossielgestookte energiecentrales nodig.

In 2030 moeten de groei van het gebruik van niet-fossiele brandstoffen de uitstoot van CO2 terug gaan brengen, om haar vóór 2050 tot nul terug te brengen. Althans dat wil de staat, maar als in China de staat iets wil, is de kans groot dat het ook gebeurt.

Een extra reden achter Chinese verduurzamingsambitie is de wens om leidend te worden in verduurzamingstechnologie.

Om drie redenen is scherpe kritiek op de toename van de CO2-uitstoot van China en die van andere economisch opkomende landen de komende tien jaar misplaatst.

1. De gemiddelde uitstoot per inwoner

De Chinese uitstoot van CO2 is op dit moment per hoofd van de bevolking lager dan die van Nederland en ligt ongeveer op gemiddeld Europees niveau. Die van andere Aziatische landen als India ligt daar ver onder.

De grote CO2-viezerikken op de aarde zijn de Amerikanen met per inwoner ten opzichte van de EU en China een meer dan dubbele uitstoot.

2. Schade tot nu toe

De klimaatproblematiek is nu onder andere zo urgent door de uitstoot tot nu toe. En daarvoor zijn de Amerikanen en Europeanen met afstand de hoofdschuldigen.

3. Investeringskracht

De rijkste landen hebben ook de grootste investgeringskracht in gebruik van alternatieve energie.

Kortom, het gebruik van steenkool door China en andere (nog) niet rijke landen is voor het klimaat een slechte zaak, maar voor ons een slechte smoes om onze eigen verantwoordelijkheid niet te nemen.                                                                                                                                                                                                                                                                                        

Wil je op de hoogte blijven van nieuws, achtergronden en analyses? Vul dan hieronder je naam en e-mail-adres in. Je kunt je elk moment weer afmelden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*