In Duitsland krijgen huishoudens subsidie wanneer ze op aardgas overstappen, in Nederland wanneer ze ervan af gaan. Niet alleen in de grensstreek vragen steeds meer mensen zich af hoe dat kan.
Een van de twee landen lijkt helemaal op een verkeerd spoor te zitten, maar dat is niet zo.
In Nederland kun je subsidie krijgen voor de aanschaf van een hybride warmtepomp, ondanks dat die ook aardgas gebruikt, als overgangsvoorziening. De Duitse subsidie op de aansluiting op het aardgasnet is daar enigszins mee te vergelijken.
In Duitsland wordt namelijk een kwart van de woningen verwarmd door, veelal erg oude, erg vervuilende oliegestookte ketels. Wanneer die vervangen worden door moderne gasketels, levert dat een grote milieu- en klimaatwinst op. Vandaar de subsidie.
Bij de elektriciteitsopwekking is iets vergelijkbaars aan de hand: in Duitsland is 35% daarvan duurzaam, maar ongeveer evenveel komt van de verbranding van steenkool (13%) of zelfs, nog vervuilender, bruinkool (23%). Ook daar is een (tijdelijke) overstap op gas goed voor het milieu en klimaat.
Sociale gevolgen
De energietransitie gaat ook in Duitsland niet zonder problemen. Zo staan er nog 43 bruinkool- en 64 steenkoolcentrales, die uiteindelijk dicht zullen moeten gaan.
Die zijn in hun regio echter een belangrijke bron van werkgelegenheid. Die regio’s eisen daarom compenserende maatregelen, nieuwe banen, om de economische gevolgen van sluiting op te vangen.
Toenemende afhankelijkheid van Russisch gas
Een ander probleem is de levering van het aardgas. De levering van Nederlands gas aan Duitsland gaat de komende jaren wegvallen, terwijl de Duitsers ook nog extra gas nodig hebben om de kerncentrales te kunnen sluiten (uiterlijk in 2021).
De afhankelijkheid van Russisch aardgas is hierdoor sterk toegenomen, tot grote ergernis van zowel de USA als de Oost-Europese staten, in het bijzonder de Oekraïne.
Ook meer helemaal duurzame energie
Tegelijkertijd gaat ook Duitsland door met de opwekking van méér duurzame energie, isolatie van woningen, meer warmtepompen, meer warmtenetten en verduurzaming van de warmtenetten. Daarin verschilt het weinig van Nederland.
Desondanks verwerpen sommige critici in Duitsland de subsidiëring van de aardgasaansluitingen. Zij vinden dat sneller radicaal voor helemaal duurzame energie gekozen moet worden.
Kortom: het klimaatbeleid van Duitsland verschilt minder van dat in Nederland dan we op het eerste zicht denken.
Geef als eerste een reactie