De EU wil het eerste klimaatneutraal economisch blok ter wereld worden

Als het over energie, milieu en klimaat gaat, is een grote meerderheid van de Europeanen voor Europese samenwerking. Maar wat hoort de gemiddelde Nederlander daarover? Niet zo veel. Toch heeft de EU zeer ambitieuze groene doelen.

Nederlandse Euro-commissaris Frans Timmermans speelt daarbij een belangrijke rol, als uitvoerend vice-voorzitter voor de Europese Green Deal.

Met die Europese Green Deal heeft de unie de verduurzaming in het hart van haar beleid gebracht.

De EU wil van Europa een concurrerende economie maken die:

1. de netto-uitstoot van broeikasgassen in 2050 tot nul terug heeft gebracht

2. en daarmee het eerste klimaatneutraal economisch blok ter wereld wordt,

3. economisch groeit zonder grondstoffen uit te putten,

4. de vervuiling fors terug dringt en beperkt,

5. de biodiversiteit versterkt en

6. niemand aan zijn lot overlaat.

De EU wil dit bereiken met wettelijke verplichtingen, waar onder een Europese Klimaatwet, en zeer forse financiële en technische hulp. Denk bij die wettelijke verplichtingen ook aan het Europees emissiesysteem voor CO2-uitstoot ETS.

Voor de hulp komt een groen fonds dat uiteindelijk voor duizend miljard euro aan groene investeringen moet zorgen. Dat is € 1.000.000.000.000.

‘Kon minder’ zeggen ze in Groningen.

Niet onbelangrijk: bij de uitgaven van het corona-herstelplan van 750 miljard is verduurzaming een voornaam beoordelingscriterium.

Wil je op de hoogte blijven van nieuws, achtergronden en analyses? Vul dan hieronder je naam en e-mail-adres in. Je kunt je elk moment weer afmelden.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*