Nieuwe creditcard toont CO2-uitstoot

Een creditcard en bankrekening die je helpen om duurzamer te leven. In Zweden bestaan ze.

Voor het klimaat geëngageerde experts uit de financiën, ict, duurzaam ondernemen en communicatie hebben hiervoor ruim een jaar geleden het bedrijf Doconomy opgericht.

Op je rekening kun je zien hoeveel CO2-uitstoot een uitgave heeft veroorzaakt. De precisie daarvan zal zich moeten ontwikkelen.

Hoe dat moet, is ons van ikgaverduurzamen.nl ook onduidelijk. Zoals het onderscheid tussen de aankoop van een biefstuk en vegetarisch gehakt. En tussen een oude diesel en een elektrische auto.

Hoe moet een creditcard dit registreren? Nieuwe technieken zullen dit mogelijk moeten maken. We kijken ernaar uit.

Als je wil, kun je de voor jou geschatte CO2-uitstoot ook gemakkelijk compenseren met steun aan door de VN gecertificeerde projecten.

En helemaal bijzonder: je kunt zelf aangeven wat jouw CO2-uitstoot-plafond is. Heb je dat plafond bereikt, dan kun je met de kaart niets meer uitgeven.

Doconomy adviseert om de ‘Do Black’ geheten kaart waar mogelijk voor alle dagelijkse uitgaven te gebruiken. Er is ook een Do White. Die heeft geen CO2-uitstootplafond.

De in samenwerking met onder anderen Mastercard ontwikkelde kaart zelf is van bio-plastic. De inkt is gemaakt van luchtverontreiniging.

De app waarmee je zo’n kaart en bijhorende rekening kunt aanvragen is (nog?) niet vanuit Nederland of België bereikbaar.

Wil je op de hoogte blijven van nieuws, achtergronden en analyses? Vul dan hieronder je naam en e-mail-adres in. Je kunt je elk moment weer afmelden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*