Zonnepanelen plaatsen

Veel mensen denken bij verduurzaming al snel aan zonnepanelen. Maar zijn zonnepanelen voor jou in jouw situatie wel een goede keuze?

Waarom zonnepanelen?

Er zijn vier redenen om zonnepanelen aan te schaffen:

1. Je bespaart (na enkele jaren) geld.

2. Het is goed voor het milieu en het klimaat.

3. Je bent minder afhankelijk van een energieleverancier.

4. Je verhoogt de waarde van je huis of grond.

Uiteraard vindt niet iedereen al deze redenen even belangrijk.

Welke typen zonnepanelen zijn er?

Allereerst zijn er wat de meeste mensen als de ‘echte’ zonnepanelen ervaren. Die panelen wekken stroom op, die je vervolgens zelf gebruikt.

Produceer je méér stroom dan jezelf verbruikt, dan geef je haar aan de energiemaatschappij, die daarvoor je elektriciteitsrekening verlaagt.  

Er zijn ook zonnepanelen die geen elektriciteit opwekken, maar een vloeistof verwarmen, die door buizen naar een boiler gaat. Wil je warm water? Dan gaat leidingwater langs de boiler, die het  opwarmt.

Dit zonneboilersysteem kan ook aangesloten worden op de meeste cv-ketels, die het water verder opwarmen, wanneer dat nodig is.

Welke van de twee soorten is de beste?

Het voordeel van gewone zonnepanelen is dat je het overschot aan opgewekte energie aan de energiemaatschappij (of anderen) kunt verkopen. Bij een zonneboiler kan dat niet.

Daar staat tegenover dat de zonneboiler lagere aanschafkosten heeft en efficiënter (en duurzamer) is wanneer je er water mee wilt verwarmen. 

Zonne-energie eerst omzetten in elektriciteit, om die vervolgens weer te gebruiken om water op te warmen leidt uiteraard tot energieverlies.

Op dit moment is het financiële rendement van zonnepanelen hoger. Echter: de rijksoverheid gaat gas steeds duurder maken en elektriciteit steeds goedkoper.  

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om beide aan te schaffen.

Is mijn dak  geschikt voor zonnepanelen?

Waar je hier rekening mee moet houden, is:

  • De hellingshoek. Een dak met een hoek van circa 35 graden is optimaal. Een dak van bijvoorbeeld 15 graden verliest zo’n 5% rendement.
  • Richting. Richting het zuiden is het optimaal. Zuidoost en zuidwest zijn ook rendabel maar iets minder efficiënt. Denk hierbij aan een verlies van 5% aan rendement. Daken op het oosten of westen verliezen al snel 20% aan rendement. Op de zonatlas kun je de zonpotentie op je dak bekijken.
  • Schaduw. Denk bijvoorbeeld aan die hoge boom van de buren die jouw huis in de schaduw zet.
  • Ruimte. Heb je genoeg ruimte op je dak? 
  • Beschermd stadsgezicht. Is je huis een monument of behoort het tot een beschermd stadsgezicht? Dan kan dat beperkingen opleggen voor het plaatsen van zonnepanelen.

Na hoeveel jaar heb ik de investering eruit?

Dat hangt van veel factoren af: de helling, de ligging, het aantal panelen enz. Maar denk aan een terugverdientijd van tussen zes en acht jaar.

Wat als mijn dak niet geschikt is?

Als je dak niet geschikt is voor zonnepanelen, zijn er andere mogelijkheden:

  • Koop panelen op een dak in de buurt
  • Koop panelen samen met de buren (of buurt)
  • Heb je plaats op een garage of grote schuur of heb je een grote tuin?
  • Je kunt  investeren in een van de Nederlandse zonneparken. Zie onder andere de site hieropgewekt.nl en de Consumentenbond over dit onderwerp (op die site eerst even omlaag scrollen).
  • Er zijn energieleveranciers waarbij je kan aangeven dat je duurzame stroom uit Nederlandse bron wil. Dit zijn meestal zonneparken, maar kunnen ook zonnepanelen van daken van andere consumenten zijn.

Welke installateur moet ik kiezen?

Kijk altijd bij welk keurmerk en welke brancheorganisatie een installateur is aangesloten. En wat dat inhoudt. Zo heb je het keurmerk Zonnekeur en de Stichting Garantiefonds ZonneEnergieI. Die geven niet dezelfde kwaliteitsgaranties.

Ook wat er gebeurt wanneer je een aanbetaling hebt gedaan en de installateur gaat failliet, verschilt. Zonder goede garantie ben je dan in principe al je geld kwijt.

Controleer referenties van installateur

Het is belangrijk voor je om te weten hoeveel ervaring je installateur heeft. Als de installateur moeite heeft om referenties aan te geven, is dat geen goed teken.

Vraag altijd of hij ervaring heeft met het merk van jouw voorkeur. Kies bij voorkeur een installateur met uitgebreide ervaring.

Lokale of landelijke installateur?

Er zijn  regionaal opererende en landelijke installateurs. Beide hebben zo hun voor- en nadelen.

Let er goed op dat de installateur bij je in de buurt is of in ieder geval een een eigen landelijke servicedienst heeft. Dan kun je worden geholpen wanneer dat nodig is.

Waar moet ik onder meer op letten bij de aankoop?

  • Je kunt als particulier de btw op de aankoop en plaatsing van zonnepanelen terugvragen. Zie hierover onder andere milieucentraal.
  • Mogelijk kom je voor subsidie in aanmerking. Kijk hiervoor onder meer op de energiesubsidiewijzer.
  • Veelleveranciers leveren een goede kwaliteit panelen. Zie voor een vergelijking onder andere de Consumentenbond.  
  • Er zijn verschillende garanties. Zie ook daarvoor de Consumentenbond
  • Vergunning. Meestal heb je geen vergunning nodig, mits je aan een aantal voorwaarden voldoet. Zie hiervoor onder andere zonnepanelenweetjes.  
  • Zonnepanelen hoef je vaak niet apart te verzekeren. Ze vallen in de meeste gevallen binnen de opstalverzekering. Check dit eerst bij jouw verzekering!

Interessante links

Zonnepanelen.net over zonnepanelen op plat dak.  

Milieucentraal over kosten en opbrengsten zonnepanelen. 

Consumentenbond over kopen panelen (eerst doorscrollen). 

Consumentenbond over zonneboilers (eerst doorscrollen).

Consumentenbond over zonnepanelen installeren (eerst doorscrollen). 

Wil je op de hoogte blijven van nieuws, achtergronden en analyses? Vul dan hieronder je naam en e-mail-adres in. Je kunt je elk moment weer afmelden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*