Zo gaan we van het gas af

Gasloos wordt de norm

Veel mensen weten het nog niet, maar volgend jaar krijgt iedereen te horen wanneer zijn/haar woning van het gas af moet. En hoe de gemeente zich voorstelt dat dat gaat gebeuren.

Wat we nú al weten, is dat de gemeenten vier verschillende manieren zien om met woningen om te gaan. De opties:

1. Gasloze oplossing per woning

Investeer je niks, dan wordt zonder gas de stroomrekening torenhoog. Daarom moet je forse investeringen doen. In zeer goede isolatie van de muren, het dak, de vloeren en de ramen. In een warmtepomp die water uit de grond haalt.

En in grote oppervlaktes voor warmteafgifte, zoals vloer- of muurverwarming. Die zijn nodig omdat  een warmtepomp niet zo’n heet water levert als onze huidige CV-ketels.

De stroom die de warmtepomp zelf gebruikt kunnen we door zonnepanelen laten leveren.

2. Een warmtenet

Met een gezamenlijke CV-ketel voor een hele buurt of wijk. Wordt ook wel stads- of blokverwarming genoemd.

Het warmtenet kan gebruik maken van restwarmte van een elektriciteitcentrale, afvalverbranding of een fabriek.

Het kan zijn energie ook halen uit de verbranding van groenafval (biomassa). Of 1 tot 3 kilometer diep uit de grond halen (geothermie).

De verwachtingen voor warmtenetten zijn hoog gespannen. Uiteindelijk zou zelfs de helft van de wijken zo’n net krijgen.

Een belangrijk onderscheid tussen de warmtenetten is de temperatuur van het water dat ze leveren. Hoe lager, hoe minder warmteverlies en dus hoe duurzamer.

Maar ook:  hoe lager, hoe beter de woningen geïsoleerd moeten zijn. En hoe groter de oppervlakte van de warmteafgifte moet zijn.

Een voordeel van een warmtenet is dat een investering in een eigen grond-water warmtepomp niet nodig is. En dat scheelt al gauw 20.000 tot 25.000 euro.

Daar staat tegenover dat je meer aan een energie leverancier blijft betalen dan met een eigen warmtepomp. En dat je geen leverancier kunt kiezen.

3. Gas blijven gebruiken in combinatie met een hybride warmtepomp.

Zo’n pomp haalt zijn warmte uit de lucht, maar blijft bij erge koude ook gas gebruiken.

Dat is alleen duurzaam als dat gas groen geproduceerd wordt. Bijvoorbeeld uit slib of tuinafval.

Helaas komt daarvan maar een beperkte hoeveelheid beschikbaar. Daarom blijft dit energiealternatief er alleen maar voor woningen waarvoor een warmtenet of grond-warmtepomp niet mogelijk of te duur is.

4. Groen gas met een gewone hr-ketel.

Wanneer door welke oorzaak dan ook zelfs een hybridewarmtepomp niet mogelijk is. Dat zal in uitzonderingsgevallen zijn.

Wat kunnen we verwachten?

Het ligt voor de hand dat de gemeenten eerst kijken waar een warmtenet mogelijk is. Die buurten en wijken zullen waarschijnlijk ook het eerst aangepakt gaan worden, bijvoorkeur vóór 2030.

Bij de andere  buurten, dorpen en wijken ligt het principe voor de hand “van het gas af tenzij dat niet mogelijk of wel heel erg duur is”.

Moet je zonder warmtenet van het gas af, dan is een grond-waterwarmtepomp onvermijdelijk. Die is duur (tot € 25.000), maar bespaart ook voor heel veel jaren op de gasrekening.

Het ligt voor de hand dat wanneer je gedwongen wordt zo’n pomp aan te schaffen, de overheid aantrekkelijke leningen aanbiedt. Die kun je afbetalen met wat je elk jaar op je gasrekening bespaart.

Voor welke oplossing de gemeente ook gaat kiezen, (nog) beter isoleren van je woning zal daar altijd toe behoren.

Hoe eerder je daarmee begint, hoe langer je er plezier van hebt. Wij van ikgaverduurzamen.nl zijn er thuis dan ook heftig mee bezig.

Wil je op de hoogte blijven van nieuws, achtergronden en analyses? Vul dan hieronder je naam en e-mail-adres in. Je kunt je elk moment weer afmelden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*