Wordt Den Haag koploper aardwarmte voor woningen?

Dit jaar nog gaan honderden woningen in Den Haag verwarmd worden met heet water dat twee kilometer diep uit de grond komt.

Komende jaren komen daar meer dan tweeduizend woningen bij, waar onder veel nieuwbouw dat dicht bij het Hagaziekenhuis gebouwd wordt.

Het is het eerste aardwarmteproject voor woningen dat in ons land tot stand komt. Er wordt al op diverse plekken van aardwarmte gebruik gemaakt, maar vooral voor glastuinbouw.

Ook Almere, Zwolle en Leeuwarden zijn met aardwarmte (of ‘geothermie’) voor woningen bezig, maar die zijn nog niet zo ver. Geothermie is dan ook geen eenvoudig gebeuren.

– Niet eenvoudig

Buizen aanbrengen tot 2.000 of meer meter diepte (of zelfs tot 4.000 meter) is natuurlijk niet gemakkelijk. De techniek is ook betrekkelijk nieuw en daardoor nog duur. En de diepe bodemlagen moeten er geschikt voor zijn, waardoor kostbare proefboringen in sommige gevallen tot niets leiden.

Zo heeft Groningen Stad vanwege aardbevingsgevaar een geothermieproject moeten afblazen. En Venlo is vanwege een aardbevinkje met boren moeten stoppen.

Den Haag is ook al sinds 2012 met aardwarmte bezig. Technische en financiële problemen hebben het project jaren stil gelegd. Mede dankzij fikse rijkssubsidie is het uiteindelijk toch van de grond gekomen.

Boven de grond is de techniek betrekkelijk eenvoudig. Het opgepompte hete water geeft in een warmtewisselaar zijn warmte af aan kouder water van het warmtenet, dat het naar de woningen brengt.

Het afgekoelde water gaat via een lange buis weer terug de grond in.

De buurt merkt heel weinig van de aardwarmtewinning.

In Europa zijn Zweden en IJsland de aardwarmte-koplopers. In Nederland wil Den Haag dat graag worden. De gemeente Den Haag heeft inmiddels plannen voor nog vier of vijf boorlocaties.

Wil je op de hoogte blijven van nieuws, achtergronden en analyses? Vul dan hieronder je naam en e-mail-adres in. Je kunt je elk moment weer afmelden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*