We gaan niet meer ‘van het gas af’, maar wel van het aardgas

Anders dan veel mensen denken, gaan we als land helemaal niet meer van het gas af! Deskundigen verwachten inmiddels dat zelfs in 2050 gas dertig tot wel vijftig procent van onze energievoorziening uitmaakt.

Maarhet is niet ons huidige gas. Een deel is aardgas waarvan de vrijgekomen CO2 wordt opgeborgen of hergebruikt. Een ander deel wordt gemaakt uit natte biomassa zoals mest en rioolslib.

Een derde deel bestaat uit ‘groene’ waterstof. Dat is waterstof dat wordt gemaakt door water te splitsen in zuurstof en waterstof. Dat kan met elektrolyse, waarvoor elektriciteit nodig is.

Grote voordelen

Waterstof heeft twee heel grote voordelen: het kan véél gemakkelijker en goedkoper worden opgeslagen dan elektriciteit.

En het elektriciteitnet hoeft er niet voor worden uitgebreid. Het kan namelijk, met aanpassingen, gewoon door onze gasbuizen.

Nadeel is dat bij de elektrolyse minstens 45% van de energie verloren gaat. Helaas zal het ook nog wel een fiks aantal jaren duren voordat het op grote schaal is toe te passen.

Het duurzame gas is vooral een aantrekkelijke optie wanneer warmtepompen en warmtenetten geen oplossing zijn.

Het kan daarmee een deel van de plek innemen die tot nu toe (of tot voor kort) voor energie uit biomassacentrales en -installaties is toebedacht.

Vragen

Uiteraard is de kans groot dat inwoners dit hun gemeente bij de energietransitie gaan voorleggen.

Daarbij is een voor de hand liggende algemene vraag, die elk moment kan opduiken, waarom niet wachten op de ontwikkeling van betaalbaardere oplossingen?

Een andere voorspelbare vraag is waarom het gasnet verwijderen terwijl het in de toekomst voor waterstof gebruikt kan worden?

Het voordeel van voorspelbare vragen is dat je goed kunt nadenken over het beste antwoord.

Wil je op de hoogte blijven van nieuws, achtergronden en analyses? Vul dan hieronder je naam en e-mail-adres in. Je kunt je elk moment weer afmelden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*