Warmtepomp kan nu een stuk goedkoper

Goed nieuws! Nieuwe techniek kan de installatie van een warmtepomp een stuk goedkoper en soms zelfs meteen renderend maken.

De ’traditionele’ warmtepompen verwarmen water maar tot een graad of vijftig. Wanneer het echt koud wordt, is dat te weinig om je woning op aangename temperatuur te houden,

tenzij je woning aan twee voorwaarden voldoet: 1) ze moet héél goed geïsoleerd zijn èn 2) de verwarmingsinstallatie moet een erg groot oppervlak aan warmteafgifte hebben, met vloer- of muurverwarming.

Vooral in oude woningen kunnen die isolatie en vloerverwarming erg kostbaar zijn. Daarom is het goed nieuws dat er inmiddels warmtepompen zijn die water tot hogere temperaturen verwarmen.  Daarmee kàn een pomp je zelfs al meteen geld opleveren.

Voorbeeld: € 77 per maand besparen

Een voorbeeld daarvan leveren het echtpaar Martin en Ina van Heugten uit Helmond. Een warmtepomp heeft in combinatie met achttien zonnepanelen hun energielasten met € 77 per maand verlaagd. Gas hebben ze niet meer nodig.

De installatie met een Duitse lucht/water-warmtepomp (Alpha Innotec LWDV) kan het water tot 70 graden verwarmen. Daardoor hoefden de bestaande leidingen en radiatoren niet vervangen te worden. En er was geen vloerverwarming nodig.   

Om alles te financieren namen de Van Hees’en een duurzaamheidslening die ze in vijftien jaar afbetalen en die hun € 122 per maand kost. Dat is aanzienlijk minder dan de € 197 per maand die ze voor hun (gasgestookte) stadsverwarming betaalden.

Wanneer de lening is afbetaald, hebben ze gratis verwarming en warm water, totdat de pomp vervangen moet worden. Dat is naar verwachting ongeveer vijf jaar later (gemiddelde verwachte levensduur 20 jaar). 

Zelfs wanneer de stadsverwarming dan niet duurder is geworden, levert dat nog eens een fikse besparing op: 5 (jaar) x 12 (maanden) x € 197 = € 11.820.

Dilemma

Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat op dit moment de helft van de woningbezitters wacht met verduurzamen van zijn woning omdat ze in de toekomst hogere overheidssubsidies en goedkopere technieken verwachten.

Of wachten financieel gunstig is, is echter moeilijk te zeggen. Als de Van Hees’en in Helmond niet geïnvesteerd hadden, zouden ze komende vijf jaar 5 x 12 x € 77 = € 4.620 meer voor hun gas betalen.

Gaan eventuele hogere subsidies en goedkopere technieken daar tegenop wegen? Wie het weet, mag het zeggen. Waarschijnlijk verschilt dit van geval tot geval.

Voor veel mensen rekensom niet doorslaggevend

Uit onderzoek blijkt dat voor de meeste mensen het kostenplaatje cruciaal is bij verduurzamen. Een deel van hen wil ook pas verduurzamen wanneer dat geld oplevert.

Maar er zijn natuurlijk ook veel mensen die in de eerste plaats iets tegen de klimaatcrisis willen doen. Voor hen zijn rekensommen van minder belang, maar meestal ook weer niet onbelangrijk.

Wil je op de hoogte blijven van nieuws, achtergronden en analyses? Vul dan hieronder je naam en e-mail-adres in. Je kunt je elk moment weer afmelden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*