Warmtepomppionier: “Pomp is zeker ook voor niet-milieufanatiekelingen”

Je hoeft geen milieu-fanatiekeling te zijn om een warmtepomp te willen. Dat bewijst een van de eerste eigenaars in Nederland van zo’n warmtepomp: Jan van der Bent, zelfstandig adviseur gebiedsontwikkeling. Hij liet in 2005 in Coevorden een nieuw huis bouwen. Met een warmtepomp. 

Zijn installateur had hem op het idee gebracht. “Het was toen nogal een ver-van-mijn-bedshow. Ik wist er gewoon niks van. Maar het idee liet mij niet los. Daarom ben ik me er toen in gaan verdiepen.”

Van der Bent kwam erachter dat je niet snel rijk wordt van het plaatsen van zo’n pomp. Hij kostte toen bijna € 31.000,– . maar de belastingdienst betaalde mee.

Als je de kosten over dertig jaar uitsmeerde, ging het nog om netto een bedrag van € 500,– per jaar. Dat zou minder zijn dan de besparing op de energierekening, schatte Van der Bent in.

Fascinerend idee

Maar ook dat rekensommetje was voor hem niet de hoofdreden om voor een warmtepomp te kiezen. “Dat was het fascinerende idee om met moderne technieken warmte diep uit de grond omhoog te halen. Mijn gevoel zei dat dit niet kan, maar het kan wèl! Dat deed me wat.”

Sommige mensen konden het ook niet geloven. Daarom stond Jan bij sommige wijkgenoten bekend als ‘die idioot die warmte uit de grond denkt te kunnen halen’.

Overal behaaglijk

Er gingen vijf buizen van elk vijftig meter diep de grond in. Door de buizen loopt een water/glycol oplossing. Deze werden aangesloten op een warmtepomp.  De warmtepomp levert ook warm water.

Van der Bent ervaart de temperatuur overal in zijn huis als behaaglijk: “De warmtepomp werkt 24/7 op een constante temperatuur. Omdat hij is voorzien van een zogeheten ’topkoeling’, is de temperatuur ook in de zomer aangenaam. Op de begane grond en de eerste verdieping heb ik vloerverwarming. Op de tweede verdieping ventilatieradiatoren.”

Erg blij

Het gaat om een vrijstaande woning met een inhoud van 985 m3. “Ik heb geen gas en aan elektriciteit betaal ik elke maand € 113,-. Ik ben ervan overtuigd dat als ik een gewone cv-installatie had gekozen, mijn maandlasten veel hoger waren geweest,” aldus de Coevordenaar.

Hij is nog altijd erg blij met zijn warmte-installatie.

De warmtepomp heeft geen of nauwelijks onderhoud nodig. En Jan heeft in de toekomst geen extra kosten om gasloos te worden, want dat is hij al.

Wil je op de hoogte blijven van nieuws, achtergronden en analyses? Vul dan hieronder je naam en e-mail-adres in. Je kunt je elk moment weer afmelden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*