Bijna de helft van de Nederlanders heeft de gewoonte dagelijks te douchen. Dat is betrekkelijk nieuw. Vóór de jaren zeventig douchten of baadden namelijk maar weinig mensen elke dag.
Eeuwenlang had men zelfs helemaal niets met baden of douchen. Ze zouden slecht voor de gezondheid zijn.
Tot in de jaren zestig van de vorige eeuw wasten de meeste mensen dagelijks met een washandje alleen hun gezicht, oksels, liesstreek en billen en misschien voeten. Veelal met koud water.
Meestal (maximaal) één keer per week waste men zich in een teiltje met warm water.
Dat moet vroeger dus wel een stinkende bedoening zijn geweest, denken we nu misschien, maar dat is niet zo. Om fris te blijven ruiken, is voor de meeste mensen 1 of 2 keer douchen per week ruim voldoende.
Ook de 26 procent van de Nederlanders die zich tegenwoordig 2 tot 4 keer per week wast, en de 9 procent die dat maar 1 keer doet, ruik je doorgaans niet.
En als iemand dat toch doet, komt dat bijna altijd door oud zweet dat in de kleren zit. Voldoende vaak schone kleren aantrekken is daarom belangrijker.
Niet gezond
Veel mensen douchen dagelijks gewoon omdat ze het lekker vinden of uit onterechte angst anders niet fris te zijn. Zeker voor hen is het verstandig niet te lang te douchen, bijvoorbeeld maximaal vijf minuten.
Lang en vaak douchen droogt namelijk je huid uit en tast de buitenste beschermende huidlaag aan, zeker als je veel zeep gebruikt.
Flink te besparen
Grappig is dat bijna niemand weet hoe lang hij doucht. Pubers en jongvolwassenen (tot 34 jaar) blijken gemiddeld maar liefst 12 minuten onder de douche te staan. 45plussers gemiddeld minder dan 8. Om zweet en vuil weg te spoelen, is enkele minuten voldoende.
Als je gemiddeld vijf minuten onder de douche staat in plaats van negen, verdien je zo’n 80 euro per jaar. Ga je in bad in plaats van onder de douche, dan heb je drie keer zo veel water en energie nodig.
Andere manieren
Geen zin om minder te douchen omdat het zo lekker is? Dan kun je douchend toch geld verdienen en ons klimaat sparen:
- met een waterbesparende douchekop
- met een thermostaatkraan, waarmee je niet elke keer de goede temperatuur hoeft te zoeken
- met wtw: warmte terug winning.
20% van onze gasrekening is voor het warme water dat uit de kraan of douchekop komt. Het meest daarvan is voor douchen. Daarom toch goed om ook eens naar deze andere besparingsmogelijkheden te kijken.
Waterbesparende douchekop
Wil je weten hoe waterbesparend jouw douchekop is? Laat dat een halve of hele minuut een emmer vollopen. In een minuut minder dan 7,2 liter water in de emmer?
Dan heb je een echte waterbesparende douchekop. Vooral houden zo! Bijna de helft van de Nederlanders heeft die.
Laat je douchekop meer dan 20 liter door? Dan kun je tweederde op je douchekosten besparen. De kosten daarvan zijn heel snel terugverdiend.
Warmte terug winning
Wanneer je de douche gaat (ver)bouwen, kun je ook voor iets geavanceerds kiezen: warmte terug winning (wtw).
Het principe daarvan is eenvoudig: het weglopende, warme water wordt langs het koude water geleid dat naar de douchekop gaat, en warmt dat water op (in een warmtewisselaar).
Wtw kan op drie plekken worden aangebracht: in uitgaande waterafvoerpijp, in de douchebak (als je die hebt) en in de afvoerwatergoot (bij een instapdouche).
Er is wel een verbouwinkje voor nodig. Daarom is zo’n wtw aanbrengen alleen zinvol wanneer je de douche toch al wilt verbouwen. Of natuurlijk bij een nieuw te bouwen woning.
Zij is vooral heel nuttig voor lang-douchers. Het geheel moet namelijk eerst opwarmen, daardoor heeft ze pas effect vanaf drie minuten douchen.
Geef als eerste een reactie