Is vloerverwarming duurzaam?

– Door Kees Rozemeijer –

Met vloerverwarming krijg je een aangenaam warme vloer. Maar is ze ook duurzaam? Gaat een deel van de warmte niet verloren, de grond in?

Geen zorgen! Vloerverwarming is wel zeker duurzaam. Dat komt doordat ze de warmte goed verdeelt en een groot oppervlak aan warmteafgifte heeft. Daardoor hoeft het water dat er doorheen stroomt (bij warm-watervloerverwarming) niet zo heet te worden als bij radiatoren.

Radiatoren hebben tot 80 graden water nodig. Vloerverwarming 35 tot 55 graden. Dat kost beduidend minder energie.

Bij elektrische vloerverwarming  is dit voordeel er niet. Daarom wordt ze alleen gebruikt in kleine ruimtes zoals de badkamer of het toilet.

Ze werkt met elektrische verwarmingselementen, ongeveer zoals een waterkoker. Het voordeel van deze vloerverwarming is dat ze snel voor warmte zorgt.  

Nog duurzamer

Er zijn meerdere manieren om warm-watervloerverwarming nog duurzamer te maken.

1. Een pompschakelaar

Een warm-watervloerverwarming wordt nog zuiniger met een pompschakelaar. Die schakelt  de circulatiepomp uit wanneer de vloer voldoende is verwarmd. Zonder zo’n schakelaar blijft de pomp maar rondpompen.

2. Vloer isoleren

Met vloerisolatie onder de vloerverwarming verdwijnt er minder warmte via de betonnen vloer of kruipruimte. Het isoleren van de vloer is het eenvoudigst via de kruipruimte. Maar die moet er wel zijn en diep genoeg zijn.

3. Warmtepomp

Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht of de bodem. Hij kan de rol van de traditionele gas-verwarmingsketel helemaal of gedeeltelijk overnemen.

Een hybride lucht/water warmtepomp werkt samen met de HR-ketel. Voor het grootste deel van het jaar zorgt de warmtepomp voor warm water. Als het te koud wordt, neemt de HR-ketel het  over.

4. Zonnepanelen

De elektriciteit die de zonnepanelen opwekken kun je (onder meer) gebruiken om de warmtepomp  van energie te voorzien.

5. Je vloer koelen

Een warm-watervloerverwarming kan ook koelen. Hiervoor heb je wel een bodem-water-warmtepomp nodig. Het duurzame alternatief voor een airco.

Zo werkt de warm-watervloerverwarming

De warm-watervloerverwarming bestaat uit drie lagen:

 1. De laag waardoor de leidingen lopen.
 2. Daarop een laag cement of anhydriet (zeer compact gips).
 3. Daarop de leefvloer met bijvoorbeeld laminaat, houten panken of tegels.

De leidingen kunnen op noppenplaten, krimpnetten of tackerplaten worden gelegd. Maar het is ook mogelijk om  ‘ouderwets’ een cementvloer te storten en daarin sleuven te frezen.

Zo werkt de elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming is alleen duurzaam in kleine ruimtes zoals de badkamer of het toilet. Ook zij bestaat uit drie lagen:

 • Op de draagvloer een bij voorkeur isolerende ondervloer.
 • Daarop het elektrische vloerverwarmingssysteem.
 • Daarop de leefvloer, bij voorkeur tegels.

Anders dan de warm-water-vloerverwarming wordt de elektrische zelden als hoofdverwarming gebruikt. Meestal blijven radiatoren nodig.

Het grote voordeel van de elektrische is dat de vloer snel warm wordt

Meer weten?

Nieuwsgierig? Kijk dan bijvoorbeeld op warmerhuis.nl.

Wil je op de hoogte blijven van nieuws, achtergronden en analyses? Vul dan hieronder je naam en e-mail-adres in. Je kunt je elk moment weer afmelden.

1 Comment

 1. Beste Kees,

  Ik hou me vaak in als ik dit soort artikeltjes lees, maar sorry, ga nu toch maar echt er wat van zeggen:
  Je beantwoord totaal niet de vraag van het artikel of het duurzaam is om vloerverwarming te hebben (tov radiatoren).

  Dat radiatoren warmer water nodig hebben dan vloerverwarming is totaal niet een antwoord op de vraag of de een duurzamer is dan de ander. Het gaat om systeem-efficientie, hoeveel energie moet je in het systeem stoppen om de ruimte van X naar Y graden te krijgen. Dat je met vloerverwarming de muizen ook een wat behagelijker onderkomen geeft veeg je van tafel, terwijl dit wel degelijk een groot verschil in systeem efficientie kan uitmaken als je radioteren vergelijkt met vloerverwarming.

  De hype van de vloerverwarming komt vooral omdat de energie bron voor lage temperatuur water een warmtepomp kan zijn, die vervolgens een goede COP kan halen als de delta aan/af voer klein is en temperatuur niet meer dan 30graden hoeft te zijn.

  Dan praat men gelijk ook toe naar dat het efficient is om de vloertemperatuur constant te houden.. deze fabel is wijdverspreid. Het is niet efficient, het is gewoon noodzakelijk wil men comfort ervaren…

  Het is natuurlijk niet efficient, want in de nacht heb je dan een grotere delta tussen de binnentemperatuur en de buiten temperatuur en ben je dus meer energie aan het verstoken dan als je de delta (binnen-buiten) had laten oplopen door te stoppen met verwarmen. Dat is echt middelbare school natuurkunde. Sterker nog, omdat een vloerverwarming traag reageert wilt men vanwege comfort dat het dan dus maar op de overdag temperatuur blijft staan, wat per definitie betekent dat je meer warmhoud energie kwijt bent dan dat je ’s nachts radiatoren niet laat werken en in de ochtend snel even veel energie het systeem in pompt om de temperatuur in huis op te krikken.

  Als er een warmtepomp zou zijn die dezelfde COP haalt bij 40-55 graden regime als bij de huide generatie 20-30 graden, dan zouden radiatoren een stuk duurzamer zijn. Dus voor de duidelijkheid heeft het vooral te maken met de energieleverings efficientie ipv de efficientie van de energie afdracht, want die is echt slechter bij een vloer dan bij een radiator, vele kilos steen/beton worden meeverwarmd. Als je geen bodem/vloerisolatie hebt dan is het helemaal desastreus.

  Ziten zeker ook voordelen aan vloerwarming, vooral dat je er ook mee kan koelen in een warme zomer (icm een warmtepomp die hier in voorziet), die luxe krijg je niet met radiatoren, en ook levert het meer woonruimte op omdat je niet ruimte hoeft op te offeren voor radiatoren, maar het geklets dat het duurzamer is moet men toch echt mee stoppen.

  Wiggers
  ir. Technische Natuurkunde Delft

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*