– Door Kees Rozemeijer –
Met vloerverwarming krijg je een aangenaam warme vloer. Maar is ze ook duurzaam? Gaat een deel van de warmte niet verloren, de grond in?
Geen zorgen! Vloerverwarming is wel zeker duurzaam. Dat komt doordat ze de warmte goed verdeelt en een groot oppervlak aan warmteafgifte heeft. Daardoor hoeft het water dat er doorheen stroomt (bij warm-watervloerverwarming) niet zo heet te worden als bij radiatoren.
Radiatoren hebben tot 80 graden water nodig. Vloerverwarming 35 tot 55 graden. Dat kost beduidend minder energie.
Bij elektrische vloerverwarming is dit voordeel er niet. Daarom wordt ze alleen gebruikt in kleine ruimtes zoals de badkamer of het toilet.
Ze werkt met elektrische verwarmingselementen, ongeveer zoals een waterkoker. Het voordeel van deze vloerverwarming is dat ze snel voor warmte zorgt.
Nog duurzamer
Er zijn meerdere manieren om warm-watervloerverwarming nog duurzamer te maken.
1. Een pompschakelaar
Een warm-watervloerverwarming wordt nog zuiniger met een pompschakelaar. Die schakelt de circulatiepomp uit wanneer de vloer voldoende is verwarmd. Zonder zo’n schakelaar blijft de pomp maar rondpompen.
2. Vloer isoleren
Met vloerisolatie onder de vloerverwarming verdwijnt er minder warmte via de betonnen vloer of kruipruimte. Het isoleren van de vloer is het eenvoudigst via de kruipruimte. Maar die moet er wel zijn en diep genoeg zijn.
3. Warmtepomp
Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht of de bodem. Hij kan de rol van de traditionele gas-verwarmingsketel helemaal of gedeeltelijk overnemen.
Een hybride lucht/water warmtepomp werkt samen met de HR-ketel. Voor het grootste deel van het jaar zorgt de warmtepomp voor warm water. Als het te koud wordt, neemt de HR-ketel het over.
4. Zonnepanelen
De elektriciteit die de zonnepanelen opwekken kun je (onder meer) gebruiken om de warmtepomp van energie te voorzien.
5. Je vloer koelen
Een warm-watervloerverwarming kan ook koelen. Hiervoor heb je wel een bodem-water-warmtepomp nodig. Het duurzame alternatief voor een airco.
Zo werkt de warm-watervloerverwarming
De warm-watervloerverwarming bestaat uit drie lagen:
- De laag waardoor de leidingen lopen.
- Daarop een laag cement of anhydriet (zeer compact gips).
- Daarop de leefvloer met bijvoorbeeld laminaat, houten panken of tegels.
De leidingen kunnen op noppenplaten, krimpnetten of tackerplaten worden gelegd. Maar het is ook mogelijk om ‘ouderwets’ een cementvloer te storten en daarin sleuven te frezen.
Zo werkt de elektrische vloerverwarming
Elektrische vloerverwarming is alleen duurzaam in kleine ruimtes zoals de badkamer of het toilet. Ook zij bestaat uit drie lagen:
- Op de draagvloer een bij voorkeur isolerende ondervloer.
- Daarop het elektrische vloerverwarmingssysteem.
- Daarop de leefvloer, bij voorkeur tegels.
Anders dan de warm-water-vloerverwarming wordt de elektrische zelden als hoofdverwarming gebruikt. Meestal blijven radiatoren nodig.
Het grote voordeel van de elektrische is dat de vloer snel warm wordt
Meer weten?
Nieuwsgierig? Kijk dan bijvoorbeeld op warmerhuis.nl.
Geef als eerste een reactie