Is ons dubbelglas niet goed genoeg?

Wat is er mis met onze ramen met dubbelglas? We zijn er zo blij mee. Ze zijn comfortabel en houden de kou voor een groot deel buiten, in ieder geval véél meer dan enkel glas.

Niet voor niets heeft 85% van ons dubbelglas.

En dat HR++glas (hoog rendement) waar we nu allemaal naartoe moeten, het verschil met ons dubbelglas is niet of nauwelijks te zien. Hoe kan het dan energie besparen?

Dat vroegen ook wij van ikgaverduurzamen.nl ons af. Maar we zaten verkeerd. Er blijken namelijk wezenlijke verschillen te zijn.

Zo zit  aan de binnenkant van alle typen HRramen een voor ons onzichtbare folie die warmtestraling terugkaatst.

Bij HR+ramen zit bovendien tussen de glazen geen lucht, maar een edelgas, meestal argon of krypton.

Verder is in een raam HR++ de spouwbreedte (tussen de ruiten) extra groot: minstens 15mm, in plaats van tussen 9 en 12 mm bij HR+glas.

Het best isolerend is HR+++glas, ook wel triple of drievoudig of driedubbel glas genoemd, omdat het raam uit drie in plaats van twee ruiten bestaat.

Maakt het uit?

Die verschillen blijken effect te hebben. Het verschil in isolatie tussen enkelglas en ‘gewoon’ dubbelglas is fiks. Het verschil tussen gewoon dubbelglas en HR+++ (triple) is maar ietsjes minder groot.

Vervanging van gewoonglas door HR++ of tripleglas kost wel flink wat, maar de investering levert toch meer op dan het geld op een spaarrekening laten staan. 6% per jaar zelfs volgens de organisatie MileuCentraal.

Hang- en sluitwerk

Er zijn wel twee aandachtspunten. De belangrijkste is dat het nieuwe raam in het huidige kozijn moet passen. Een HR++ en een tripleglas zijn veel dikker dan een enkel of gewoon dubbelglas.

Past het raam niet en is het kozijn van hout? Dan is het wellicht aan te passen. Bij een aluminium of kunststof raam moet er dan hoe dan ook een nieuw kozijn in.

Ook moeten het kozijn en het hang- en sluitwerk het grotere gewicht aankunnen. Zo is een tripleraam anderhalve keer zo zwaar als een gewoon dubbelraam.

Vooral bij een draai-, kiep- of guillotineraam kan dat een probleem zijn.

Nieuw kozijn?

Moeten er een nieuw kozijnen komen? Dan is het niet onverstandig om naar isolerende kozijnen te kijken.

Die hebben luchtkamers of een harde isolatielaag tussen de buitenkant en binnenkant. Ook  zeer goed isolerend hout is een optie.

Houten, aluminium en kunststof kozijnen zijn in principe even duurzaam. Hout lijkt duurzamer, maar het moet zijn leven lang regelmatig geschilderd worden.

Uiteraard letten we op duurzaamheidskeurmerken, zoals voor hout het FSC- of PEFC- en het DUBO-keurmerk. Goede, duurzame kunststof kozijnen hebben het VKG-keurmerk.

Wil je op de hoogte blijven van nieuws, achtergronden en analyses? Vul dan hieronder je naam en e-mail-adres in. Je kunt je elk moment weer afmelden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*