Denk je mee over energietransitie van jouw gemeente?

De gemeenten zijn bezig een van de meest ingrijpende plannen voor te bereiden die ze ooit hebben gemaakt: een plan om al hun wijken en dorpen zo duurzaam mogelijk en aardgasvrij te maken.

Over twee jaar, in 2021, moeten de gemeenten hun plannen klaar hebben.

Een onderneming van ongekende omvang. Voor heel Nederland zijn voor deze zogeheten ‘energietransitie’ uiteindelijk honderden miljarden euro’s nodig.

Inwoners doen mee

Om dat goed van elkaar te krijgen, maken sommigen gemeenten graag gebruik van de kennis en ervaringen van inwoners.

Arnhem bijvoorbeeld.  Bestuursadviseur energie en duurzaamheid Marc van der Burght noemt dat ‘volstrekt logisch’.

Het maakt bijvoorbeeld nogal uit of er in de wijk al veel verduurzamingsinitiatieven zijn en wat de ervaringen van de inwoners ermee zijn. En wat in het algemeen het overheersende gevoel tegenover verduurzaming is.

Daarnaast kunnen inwoners volgens Van der Burght mogelijk ook meer technische kennis inbrengen of checken. En daarvan heeft de gemeente veel nodig. Denk bijvoorbeeld aan bouwjaren, energielabels, energieverbruik, structuur van de grond e.d.

Kaarten, infographics, verhalen, foto’s

Arnhem gaat de eerste informatie per wijk zo toegankelijk mogelijk via internet voor iedereen beschikbaar maken, met kaarten (GIS), infographics, verhalen en foto’s.

Die informatie vormt de basis voor de verdere gesprekken met de inwoners over de energietransitie.

Uiteindelijk gaat dit alles leiden tot wijkanalyses. Bij alle gemeenten zijn die weer belangrijke bouwstenen zijn voor de warmtevisie en het energietransitieplan voor de hele gemeente.

Doe je mee?

De gevolgen van de plannen zullen groot zijn. Vraag daarom jouw gemeente hoe je kunt meedenken.

Voor de Arnhemmers onder ons: ben je op het gebied van verduurzaming actief in je wijk? En wil je met de gemeente meedenken? Loop dan donderdag 9 mei tussen 16:30 en 19 uur binnen in de inloop-werksessie in Halte 2030 (Oude Kraan 72). Wel vóór 7 mei even aanmelden bij marc.van.der.burght@arnhem.nl.

Voor niet-Arnhemmers: wil je meedenken over de energietransitie? Mail, app of bel dan je gemeente over hoe dat kan.

Wil je op de hoogte blijven van nieuws, achtergronden en analyses? Vul dan hieronder je naam en e-mail-adres in. Je kunt je elk moment weer afmelden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*