Aanschaf warmtepomp soms wel soms niet financieel aantrekkelijk

Je huis heel goed isoleren, je verwarmingsketel vervangen door een warmtepomp en zonnepanelen op het dak leggen? Dat is volgens het Planbureau voor de Leefomgeving op dit moment financieel rendabel  als je maandelijkse energierekening minstens € 150 is.

Is die rekening lager, dan kost individuele verduurzaming je geld. Dit geldt onder anderen voor mensen met een kleinere beurs en daarom kleinere woning.

Willen zij toch verduurzamen zonder dat hun dat geld kost? Dan moeten ze afwachten, en hopen op de aanleg van een (collectief) warmtenet of op nieuwe subsidieregelingen. Of op nieuwe of verbeterde technologie.

Wie al eens gestoeid heeft met rekenprogramma’s voor verduurzaming, zal deze uitkomst niet verbazen. Politiek ‘Den Haag’ was echter onaangenaam verrast.

Daar is afgesproken dat energieneutraal maken van een woning voor de eigenaar/bewoner minstens financieel neutraal moet kunnen gebeuren.

Meerdere Kamerfracties willen de regering daaraan houden. Het is afwachten waartoe dat leidt.

Veel mensen denken overigens dat volgens het energieakkoord in 2050 alle woningen energieneutraal moeten zijn, maar dat is niet zo. Die norm is voor de totale woningvoorraad, als geheel. Maar die kunnen we alleen halen als zo veel mogelijk woningen minstens energieneutraal worden.  

Wil je op de hoogte blijven van nieuws, achtergronden en analyses? Vul dan hieronder je naam en e-mail-adres in. Je kunt je elk moment weer afmelden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*