-Ook voor opwekken waterstof-
Weinig mensen realiseren zich dat, maar delen van onze Nederlandse Noordzee gaan door de aanleg gigantische windmolenparken ingrijpend veranderen.
De parken zijn voor de terugdringing van de CO2-uitstoot belangrijk, want ze vormen de betaalbaarste grootschalige duurzame energiebron waarover we in Nederland beschikken. Daarom worden ze spectaculair uitgebreid.
Om een idee te geven: de huidige windmolens op de Noordzee leveren 1 gigawatt energie. Daar komt tot 2030 10 gigawatt bij. Dan leveren de Noordzeewindmolens 8,5 procent van de in ons land verbruikte energie en 40 procent van ons huidig elektriciteitverbruik.
Grootste waterstoffabriek ter wereld
Die stroombehoefte kan echter fors groeien, want de opwekking van veel duurzame energie kost stroom. Denk aan de warmtepompen, de aquathermie en het gebruik van aardwarmte (geothermie), maar ook aan de productie van waterstof.
Waterstof is een alternatief voor elektriciteit. Hij kan door ons gasnet (met beperkte aanpassingen), waardoor geen enorme investeringen in uitbreiding van het elektriciteitnet nodig zijn.
De splitsing van water in zuurstof en waterstof (via elektrolyse) kost wel veel stroom. Politiek Den Haag wil daarvoor een deel van de op zee opgewekte stroom gebruiken.
Bij Shell bestaat het plan om in Rotterdam de grootste van duurzame energie gebruik makende waterstoffabriek te wereld bouwen.
Dat past in de grote waterstof-ambitie van de Nederlandse rijksoverheid. Niet onlogisch, want het waterstof kan zeker voor industrieel gebruik een deel van de rol van ons aardgas overnemen.
Geef als eerste een reactie