Veel mensen denken er wel eens vluchtig over. Zou een auto huren niet slimmer zijn dan een eigen auto zoveel dagen voor de deur laten staan?
Lenen/huren kan inderdaad een hoop geld en blik op de straat schelen, maar het is ook goed voor het milieu en het klimaat.
Hoe pak je het aan? Er zijn verschillende mogelijkheden.
1. Met de buren
Je kunt als groepje buren een of meer auto’s van elkaar huren.
Je kunt hier onderling afspraken over maken. De Vereniging voor Gedeeld Autogebruik kan helpen bij het opzetten van zo’n eigen autodeelgroep.
Denk daarbij aan een voorbeeldcontract, een autodeelverzekering (bij Centraal Beheer) en in sommige steden een tweede parkeervergunning.
De vereniging streeft zoals elke vereniging geen winst na. Het lidmaatschap kost twintig euro per huishouden per jaar.
Je kunt ook een bemiddelaar inschakelen, zoals MyWheels en SnappCar. Daar kun je je voor een bepaald tijdvak inschrijven voor een bepaalde auto van iemand die zijn auto een periode wil verhuren. Je kunt er ook je eigen auto aanmelden.
Auto van jezelf
Leen je jouw auto uit? Dan krijg je extra inkomsten, je auto wordt optimaal gebruikt en je helpt anderen. Uiteraard moet je jouw auto wel aan iemand anders durven toevertrouwen. Je hebt ook niet altijd meer onmiddellijk de beschikking over hem en je loopt een kansje hem vies terug te krijgen.
Auto van buren
Wanneer je zelf geen auto hebt en je soms de auto van een buur huurt, heb je geen (onverwachte) kosten voor aanschaf, onderhoud en reparaties. Je betaalt per rit. Je moet wel altijd reserveren en bent zeker of dat lukt.
2. Huurauto van een bedrijf
Een andere optie is om een deelauto van een bedrijf te huren, zoals Greenwheels, ConnectCar, Car2Go of (ook hier:) MyWheels.
Deze bedrijven bezitten auto’s en plaatsen die in buurten door heel Nederland. Ze staan 24 uur per dag klaar. Vaak kun je ze met een chipkaart openen.
Zo’n deelauto kan financieel aantrekkelijk zijn als je niet meer dan 12.000 km per jaar rijdt. Het hangt onder meer af van het aantal ritten dat je maakt en hoe lang de auto dan stil staat (want je betaalt ook per uur).
Meer informatie
Zie ook de consumentenbond over auto delen en autodelen info.
Geef als eerste een reactie