Gaan we ook voor jouw energie diep de grond in?

Afgezien van het buitenste schilletje van 3 km is de aarde warmer dan 100 graden celsius! 99% van onze planeet is zelfs heter dan 1.000 graden.

Dan moet het toch mogelijk zijn iets van die hitte naar boven te halen om het gebruik van fossiele brandstoffen te vervangen?

Dat is inderdaad een van de opties waaraan gewerkt wordt om het gebruik van fossiele brandstoffen te vervangen. In Nederland wordt op vijftien plekken al jaren geothermie gebruikt. En er zijn méér projecten in voorbereiding.

Vooral voor kassengebieden van de glastuinbouw. De kans is echter reëel dat ook jij over een aantal jaren van de geothermie (aardwarmte) gebruik gaat maken. Niet individueel, maar als wijk, want zo’n project moet vanwege de miljoenen-kosten grootschalig zijn.

– Hoge kosten

Die kosten komen vooral door de diepte tot waar de buizen geboord moeten worden, van 1.500 tot wel 4.000 meter. Daarbij moeten ze door allerlei aardlagen. Dat is complex en duur.

Er wordt een zogeheten productieput geboord en een injectieput. Uit de productieput wordt heet water (tussen 75 en 100 graden) omhoog gepompt. Boven geeft het in een warmtewisselaar zijn warmte af aan een distributienet.

Vervolgens wordt het afgekoelde water via de injectieput weer terug de bodem in gepompt. Beide putten liggen tussen 1 en 2 kilometer van elkaar.

– Ook jullie wijk?

De gemeenten moeten over twee jaar (2021) aangeven hoe ze elke wijk en dorp van het gas af willen halen. Dat wordt het moeilijkste voor wijken met veel echt oude, moeilijk te isoleren huizen, waarvoor een gewone warmtepomp onvoldoende warmte levert.

Een warmtepomp haalt zijn warmte uit de bovenste lagen van de aarde, waar het minder warm is dan dieper. Daardoor verwarmt hij water tot ongeveer vijftig graden. Als het echt gaat vriezen, is dat niet genoeg om je huis te verwarmen, tenzij het optimaal geisoleerd is.

Zeker voor die wijken met moeilijk helemaal goed te isoleren woningen en voor appartementenbuurten lijkt een warmtenet een voor de hand liggende optie. De energie daarvoor kan van bijvoorbeeld koelwarmte van een elektriciteitscentrale komen, maar ook van geothermie.

Geothermie veroorzaakt geen CO2-uitstoot en de uitstoot voor de productie ervan (bijvoorbeeld de productie van de buizen) is binnen enkele maanden terug verdiend. Ze is ook altijd beschikbaar, en niet afhankelijk van de wind of zonneschijn.

– Uitdagingen

Perfecte alternatieve energie zou je zeggen, maar die bestaat helaas niet.

Aan geothermie zitten enkele fikse problemen.  

Zo is het omhoog gepompte water meestal (erg) zout. Bovendien moeten chemicaliën in de buizen worden gespoten om corrosie (roest) te voorkómen. Een lek in een van de buizen kan daardoor het grondwater vervuilen.

Verder moeten uit poreuze aardlagen water om hoog te pompen zijn.

Ook is de ondergrond van delen van ons land nog niet in kaart gebracht. Daardoor bestaat onder andere het risico in plaats van water gas of olie aan te boren.

De risico’s vereisen grote zorgvuldigheid. De grote uitdaging is die onder controle te krijgen en houden.

Wil je op de hoogte blijven van nieuws, achtergronden en analyses? Vul dan hieronder je naam en e-mail-adres in. Je kunt je elk moment weer afmelden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*