Egels zijn lieve en vriendelijke dieren die ons helpen slakken en schadelijke wormen en rupsen te bestrijden. Reden om ook vriendelijk met hen om te gaan. En in ieder geval hun leven niet onbedoeld in gevaar te brengen.

Maar hoe doe je dat?  

Egelveilige en -vriendelijke tuin

Egels zijn nachtdieren die tot wel 18 uur per dag slapen. Dat doen ze op beschutte plekken, in struikgewas of houtwallen, onder bladeren.

Daarom houden ze van tuinen waar onder bomen en struiken de afgevallen bladeren en takken blijven liggen. Daaronder vinden ze ook veel voedsel.

Overleven in de winterslaap

Het is dan ook belangrijk dat in het late najaar, de winter en het vroege voorjaar de bladeren onder bomen en struiken blijven liggen. Daar liggen dan mogelijk egels in winterslaap.

Ook open composthopen zijn bij de egels populair.

De winterslaap is voor de egel geen gemakzucht maar een noodzakelijke manier om te overleven. Ze kunnen in de koude maanden namelijk uiterst moeilijk aan voedsel komen.

Daarom brengen ze hun energieverbruik dan tot het minimum terug en verbranden ze alleen nog maar opgebouwd vet.

Dat doen ze door hun lichaamstemperatuur te laten dalen van 35,5 tot wel 5,0 graden of zelfs nog lager! 

Hun hartslag daalt van 180 á 190 per minuut naar 20. En ademhalen doen ze nog maar een enkele keer per minuut.

Als ze eerder hun beschutte slaapplek verliezen en een nieuwe moeten zoeken, kan dat uiteindelijk dodelijk voor ze zijn.

Geef water, geen melk en geen gif!

Wanneer de natuur droog is, vinden egels graag een schaaltje vers water in de tuin. Melk drinken ze ook, maar dat is ERG slecht voor ze! Het is daarom uit den boze.

Gif is dat natuurlijk ook. Veel egels worden er het slachtoffer van, onder meer van slakkengif (ook biologische).

Bel de egelopvang!

Een gewonde of baby-egel heeft specifieke medische zorg nodig. Bovendien is het een wettelijk beschermde diersoort, die je niet als huisdier mag houden.

Kom je een gewonde egel in het park of bos tegen? Neem hem dan voorzichtig mee, bijvoorbeeld in een doek of sjaal gewikkeld.

Hou de gewonde egel vervolgens binnen in huis op een rustige plek, bijvoorbeeld in een doos met voldoende luchtgaten. Tot zijn reis naar de egelopvang.

Bel altijd zo snel mogelijk de egelopvang. De telefoonnummers daarvan vind je op  www.egelbescherming.nl.