Hoe omgaan met hot-issues?

Waarom gas door elektriciteit vervangen wanneer de elektriciteit met gas en zelfs kolen wordt opgewekt? Waarom een gas-verwarmingsketel vervangen door veel vervuilendere biomassa-stook? Waarom het risico van vervuiling van het grondwater nemen om aardwarmte naar boven te halen?

Er zijn diverse lastige vragen over de energietransitie te stellen. Hoe ga je daar als gemeente mee om?

Je zou kunnen zeggen ‘we gaan geen beslissingen die al zijn genomen, weer ter discussie stellen’. Maar je kunt ook zeggen dat je als gemeente keuzes moet verantwoorden. Beide is juist. Maar wat betekent dat concreet?

Cruciaal is dat je als gemeente een gevoelig punt het beste zelf kunt aankaarten. Bijvoorbeeld over de gevolgen van houtstook (biomassa) voor de luchtkwaliteit.

Dan kun je laten zien het probleem goed te kennen, er alles aan gedaan te hebben om het zo klein mogelijk te maken en zorgvuldige afwegingen te hebben gemaakt.

Denken dat als je er maar over zwijgt, niemand er over begint, is een beetje naïef bij een project met zoveel betrokkenen. En als een ander het aankaart, zit je per definitie in het defensief.

Dat kun je beter voorkómen. Daarom zijn pro-activiteit en transparantie bijna altijd het verstandigst. En uiteraard 100% juistheid van de informatie.

Komende maanden zullen wij op deze site de belangrijkste hot-issues bespreken, om te beginnen met de effecten van biomassa-centrales. Centrale vraag: wat zijn de voor- en tegenargumenten en hoe ga je ermee om?

Wil je op de hoogte blijven van nieuws, achtergronden en analyses? Vul dan hieronder je naam en e-mail-adres in. Je kunt je elk moment weer afmelden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*