Help de vlinders!

We kunnen de vlinders helpen! Dat is mooi, want ze hebben onze hulp heel hard nodig.

De manier waarop ligt voor de hand: door planten te laten groeien waar vlinders van houden. In de tuin en op het balkon.  

Als je mee wilt helpen de vlinders (en bijen en andere insecten) te redden, kies dan bij voorkeur voor verschillende soorten planten.

Dat levert een mooi plaatje op, maar je helpt de vlinders er extra mee. Elke soort bloeit meestal maar een paar maanden en vlinders hebben van elkaar verschillende voorkeuren.

De meesten van ons denken natuurlijk onmiddellijk aan de vlinderstruik. Die is bij vlinders inderdaad razend populair, maar er zijn meer voor vlinders mooie planten.

Een greep: adderwortel, akkerdistel, beemdkroon, bergsteentijm, braam, dagkoekoeksbloem, dropplant, echte koekoeksbloem, gewone dophei, grote kattenstaart, hemelsleutel, herfstaster, judaspenning, klimop, knoopkruid, koninginnenkruid, krokus, lavendel, lenteklokjel, munt, muskuskaasjeskruid, muurbloem, narcis, peperboompje, pinksterbloem, rode valeriaan, schijnhazelaar, sneeuwbal, speenkruid, speerdistel, steenraket, struikhei, winterheide, wilde tijm, ijzerhard, winterheide, winterviooltjes en zeeaster.

KLIMOP

Misschien verbaas je je over de klimop in dit rijtje. Maar hij staat daar niet voor niets, want in de zomer eten vlinderrupsen klimopblaadjes (zonder ze weg te vreten) en in het najaar geven de klimopbloemen nectar.

KRUIDENTUINTJE

Vlinders en ook bijen houden uiteraard van bloeiende kruidenplanten. Rozemarijn, lavendel,  marjolein, tijm, venkel!

En helemaal niet van bestrijdingsmiddelen. Die doden niet alleen ongewenst ongedierte, maar ook vlinders, vlinderrupsen, bijen, lieveheersbeestjes en andere nuttige dieren.

MEER WETEN?

Wil je meer weten over tuinieren voor vlinders? Kijk dan op de website van de Vlinderstichting.

Je kunt er ook het gratis e-boekje Tuinieren voor Vlindersaanvragen. Papieren boekje kan ook, maar dat kost € 4,95.

TOP 10

De Vlinderstichting heeft ook een vlinderplanten top-10. In volgorde van bloeitijd: winterheide, sneeuwbal, judaspenning, lavendel, vlinderstruik, ijzerhard, koninginnekruid, hemelsleutel, herfstaster en klimop.

Sommige van die planten kun je via de stichting bestellen bij Vivara, dat zich erg voor diervriendelijk tuinieren inzet.

Wil je op de hoogte blijven van nieuws, achtergronden en analyses? Vul dan hieronder je naam en e-mail-adres in. Je kunt je elk moment weer afmelden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*