Ethiopië geeft voorbeeld met aanplant 4 miljard jonge bomen

Als het aan Ethiopië ligt, gaan we op korte termijn forse stappen zetten om de klimaatproblematiek op te lossen.

Als eerste stap hebben de Ethiopiërs zelf in één dag, volgens eigen tellingen, 353 miljoen jonge bomen gepland. Dat moeten er binnen een jaar 4 miljard worden.

Dat Ethiopië radicaal voor de aanplant van bomen heeft gekozen, is geen toeval. Het heeft afgelopen halve eeuw namelijk het grootste deel van zijn bossen gekapt. Sinds 2000 is eenderde van de bomenstand verdwenen. De gevolgen zijn desastreus.

– Belangrijke deel-oplossing klimaatcrisis

De Ethiopische regering hoopt met de enorme boomaanplant ook een signaal af te geven aan andere landen.

Een goed signaal. Zwitserse wetenschappers hebben namelijk recent berekend dat de aanplant van 1.000 miljard jonge bomen (1 biljoen) de koolstofuitstoot sinds het jaar 1900 voor tweederde (2/3) compenseert.

Daarmee is massale bomenaanplant de met afstand goedkoopste en gemakkelijkste manier om de opwarming van de aarde te bestrijden.

Volgens de onderzoekers is er in Australië, Brazilië, Canada, China, Rusland en de VS samen voldoende ruimte om 1 biljoen bomen te planten.

Daarvoor hoeft geen stedelijke bebouwing of landbouwgrond te worden opgeofferd. Het gaat in totaal om een gebied zo groot als de VS.

Naast deze aanplant blijft terugdringen van fossiele brandstof noodzakelijk, maar in aanzienlijk behapbaardere mate.

Wil je op de hoogte blijven van nieuws, achtergronden en analyses? Vul dan hieronder je naam en e-mail-adres in. Je kunt je elk moment weer afmelden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*