Eindhoven en Utrecht krijgen verticale bossen

Eindhoven en Utrecht krijgen zogeheten ‘verticale bossen’. Dat is hoogbouw met op elke etage bomen en/of struiken en daardoor een zeer groen uiterlijk. Zo’n bos is gunstig voor het stedelijk milieu en daarmee de gezondheid van de bewoners.

De grote inspiratiebron voor de verticale bossen is het Bosco Verticale in Milaan van de architect Stefano Boeri. Boeri heeft ook het ontwerp gemaakt voor het in aanbouw zijnde verticiale bos in Eindhoven èn dat in Utrecht.

– De Trudo Toren in Eindhoven

Naamgever voor de Eindhovense toren is de woningcorporatie Sint Trudo. De zeventig meter hoge Trudotoren komt op het booming voormalige Philipsterrein Strijp S, pal achter de apparatenfabriek.

In de toren komen 125 sociale huurwoningen, lofts, van 50m2 en 3,5 meter hoog. Tiny houses!

Elke loft krijgt een balkon en twee grote bakken voor bomen en planten. De 125 bomen worden tot 6,5 meter hoog. Daarnaast komen er 5.200 struiken en planten, met veel klimmers en hangplanten.

De toren wordt het eerste verticale bos voor sociale huisvesting ter wereld.

Architect Boeri over de Trodu Toren

– Wonderwoods in Utrecht

Het Utrechtse verticale bos komt aan de Croeselaan: Wonderwoods. Wonderwoods bestaat uit een toren van zeventig meter en een van negentig.

Er komen onder meer driehonderd woningen, waarvan zestig procent huur, voor verschillende doelgroepen, met onder andere atelierwoningen.

Het meest opvallend worden 360 bomen en 9640 struiken, samen te vergelijken met 1 hectare bos.

Verder kantoren, horeca, fitnessruimten, kleine winkels, educatie, tweehonderd parkeerplaatsen en inpandig plek voor 2.500 fietsen.

Het is de bedoeling dat Wonderwoods in 2022 in gebruik wordt genomen.

Wil je op de hoogte blijven van nieuws, achtergronden en analyses? Vul dan hieronder je naam en e-mail-adres in. Je kunt je elk moment weer afmelden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*