Hoe zou het zijn om in een tiny house te wonen?

Heb je je ook wel eens afgevraagd, hoe het zou zijn om in een gewoon huis te wonen van maximaal 50m2? Steeds meer mensen doen dat. Daar zijn dan ook meerdere redenen voor.

– Goedkoop

Zo’n tiny house is goedkoop. Een kant-en-klare kost in de orde van grootte van € 50.000. Ben je erg handig en wil je op zoek naar gebruikte materialen? Dan ben je tot misschien wel € 20.000 minder kwijt.

Wil je daarentegen het luxueuze tiny house van je dromen laten bouwen? Dan kun je in de buurt van de € 100.000 komen. Nog altijd minder dan een reguliere woning.

Inmiddels worden er ook al tiny houses voor anderhalve ton aangeboden. Daarin zitten dan ook de kosten voor de grond. Daarvan heb je uiteraard minder nodig dan voor een groot huis. Misschien kun je de grond ook pachten.

Vervolgens zijn allerlei variabele kosten een stuk lager. Denk aan energie, onderhoud, ozb, verzekeringen enz.

Toch zijn de lage kosten zelden de hoofdreden om voor een tiny house te gaan.

– Duurzaam

Veel belangstellenden willen meer in harmonie met de natuur wonen, onder meer om ons milieu en klimaat niet onnodig te belasten. Daarom kiezen ze ook het liefst voor uitstekende isolatie, duurzaam bouwmaterialen en duurzame energie.

– Woningtekort

Een tiny house kan ook het antwoord zijn om ondanks de krapte op de woningmarkt, toch aan een woning te komen.

– De belangrijkste vraag?

Misschien wel de belangrijkste vraag is hoe je wil leven. Vooral in je eigen domein, vrij van blikken van anderen? Dan ligt een tiny house niet voor de hand, tenzij het je lukt een tiny house op de hei of on the prairie te verwerven.

Wil je daarentegen maximaal de natuur of het stedelijk leven in? Dan kan een tiny house overdag een mooie uitvalsbasis zijn en ’s nachts een knusse slaapplek. Daarmee is dan ook de vraag naar het soort locatie beantwoord: in de stad of in de natuur.

Een tiny house kan ook een gevoel van vrijheid geven. Je hebt immers minder woning om mee bezig te zijn en je zorgen over te maken, waardoor je je volledig kunt concentreren op wat  je echt belangrijk vindt in je leven.

– Nieuwsgierig?

Wil je meer weten? Bezoek dan zeker de site van tinyhousenederland.

Wat ook is aan te raden, is eens in een tiny house overnachten. Dat kan onder meer via origineelovernachten.nl.

Uiteraard mag je voor een tiny house geen onnodige spullen met je mee torsen. Zou je daarom veel weg moeten doen? En vraag je je af of je dat wel kunt? Koop dan een boek van de inmiddels beroemde Japanse opruimster Marie Kondo. Dat kan je -ook los van een tiny house- van veel overbodigs verlossen.

– Serieus?

Is je belangstelling serieus? Dan heb je meerdere mogelijkheden:

  1. Je sluit je aan bij een al bestaande initiatiefgroep die een tiny-houseproject wil beginnen of al begonnen is.
  2. Je zoekt andere geïnteresseerden en richt zelf zo’n groep op.
  3. Je informeert bij gemeenten en woningcorporaties of die een project tiny house hebben.
  4. Je koop een kavel om zelf te gaan bouwen. Neem dan wel van tevoren met de gemeente contact op over de bouweisen.
  5. Je zoekt een projectontwikkelaar die een of meer tiny houses wil gaan bouwen. Misschien heb je geen warm gevoel bij het verschijnsel projectontwikkelaar, maar de ontwikkelaars die zich op dit moment op de tinies storten, doen dat niet zonder een minimum aan idealisme.
  6. Je kijkt op www.TinyFindy.nl, de beginnende tiny-house-funda.
  7. Als je er toch komt: Ikea heeft meerdere voorbeeldinrichtingen voor woningen van 50m2 en kleiner. En die zien er comfortabel uit.
Wil je op de hoogte blijven van nieuws, achtergronden en analyses? Vul dan hieronder je naam en e-mail-adres in. Je kunt je elk moment weer afmelden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*