We kunnen flink invloed uitoefenen op de milieuvriendelijkheid van ons eten. Dat is heel mooi, want maar liefst 20 tot 35% van de milieu- en klimaatbelasting komt door de productie en consumptie van voedingsmiddelen.
Denk onder meer aan de bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden, de verwarmde kassen en het vervoer.
Hoe kun je duurzaam eten? Sommige manieren liggen voor de hand, andere minder.
Weinig eten weggooien
Voor de hand ligt om zo weinig mogelijk eten weg te gooien. Later op eten wat over is. Eventueel creatief in een volgend gerecht verwerken.
En groente en fruit niet weggooien als het er niet bedorven uit ziet. De officiële maximale gebruiksdatum zegt wel iets, maar niet alles. Zo bederven groenten niet onmiddellijk om 0.01 uur na de uiterste gebruiksdatum.
Liever vegetarisch dan biefstuk
Ook niet te veel vlees en kaas eten helpt, zeker weinig of geen rundvlees.
Er komen steeds meer vegetarische alternatieven voor vlees. Die worden ook nog steeds lekkerder. En in smaak steeds minder te onderscheiden van vlees.
Keurmerken
Uiteraard is ook levensmiddelen kopen met een duurzaamheidskeurmerk heel goed. Zoals het ASC-keurmerk (kweekvis), MSC-keurmerk (wilde vis) of Europees Keurmerk voor Biologische Vis.
41% van de vis in de Nederlandse supermarkten heeft zo’n keurmerk. In de horeca is dat maar 6% en bij viszaken 1%.
Eigen regio en seizoen
Voedsel uit de eigen regio hoeft niet over lange afstanden te worden vervoerd. En niet van ver worden ingevlogen.
Producten van het seizoen hoeven niet van ver te komen en hoeven niet in verwarmde kassen te worden gekweekt.
De Stichting Milieu Centraal heeft een heel handige Groente- en fruitkalender waarop staat wanneer welk groente en fruit in het seizoen zijn.Gewoon leidingwater drinken en niet uit de fles.
Gemeentepils
In ons land is leidingwater, in het verleden ook wel ‘gemeentepils’ genoemd, minstens zo lekker. En véél beter voor milieu en klimaat.
Denk alleen maar eens aan het vervoer van al die flessen.Voor papieren in plaats van plastic verpakking van levensmiddelen kiezen.
Belangstelling in meer ideeën en weetjes over milieu, klimaat en verduurzaming? Kijk dan op www.ikgaverduurzamen.nl. Of elke week weer goed op deze gemeentepagina!