Steeds meer mensen delen een auto. Dat scheelt hun een hoop geld, maar het is ook goed voor het milieu en het klimaat. Hoe pak je het aan? Er zijn verschillende mogelijkheden.

1. Met de buren

Je kunt als groepje buren een of meer auto’s van elkaar huren.

Je kunt via een bemiddelaar een deelauto van iemand uit de buurt huren, of je eigen auto beschikbaar stellen. Dit kan bijvoorbeeld via MyWheels en SnappCar. Zij zorgen ook dat de auto tijdens een rit allrisk verzekerd is.

Je kunt ook onderling afspreken je eigen auto beschikbaar te stellen of die van anderen te huren. Beide heeft voor- en nadelen. De Vereniging voor Gedeeld Autogebruik kan helpen bij het opzetten van een eigen autodeelgroep. De vereniging streeft geen winst na. 

Auto van jezelf

Gebruiken jullie jouw auto? Dan krijg je extra inkomsten, je auto wordt optimaal gebruikt en je helpt anderen. Uiteraard moet je jouw auto wel aan iemand anders durven toevertrouwen. Je hebt ook niet altijd meer onmiddellijk de beschikking over hem en je loopt een kansje hem vies terug te krijgen.

Auto van buren

Wanneer je zelf geen auto hebt en je soms de auto van een buur huurt, heb je geen (onverwachte) kosten voor aanschaf, onderhoud en reparaties. Je betaalt per rit. Je moet wel altijd reserveren en bent zeker of dat lukt. 

2. Huurauto van een bedrijf

Waarschijnlijk de gemakkelijkste optie is om een deelauto van een bedrijf te huren, zoals Greenwheels, ConnectCar, Car2Go of MyWheels.

Deze bedrijven bezitten auto’s en plaatsen die in buurten door heel Nederland. Ze staan 24 uur per dag klaar. Vaak kun je ze met een chipkaart openen.

Zo’n deelauto kan financieel aantrekkelijk zijn als je niet meer dan 10.000 km per jaar rijdt. Het hangt onder meer af van het aantal ritten dat je maakt en hoe lang de auto dan stil staat (want je betaalt ook per uur).

Meer informatie

Zie ook www.consumentenbond.nl/auto/auto-delen en https://autodelen.info.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*