Door de regenpijp af te koppelen van het riool kan het water via een goot of een greppel langzaam infiltreren in de tuin. Of worden geleid naar bijvoorbeeld een vijver of infiltratievoorziening.

Voordelen

  1. Afkoppeling helpt tijdens heftige buien wateroverlast te voorkomen.
  2. Het relatief schone regenwater mengt niet onnodig met het vuile water van het riool. Hierdoor hoeft er minder water te worden afgevoerd en is het minder vaak nodig om vuil water op het oppervlaktewater te lozen.
  3. Door een regenton aan te sluiten op de regenpijp heb je water om je tuin mee te besproeien.
  4. Mogelijkheid om met het regenwater de wc door te spoelen.

Grenst je tuin aan een sloot? Dan kun je het water via een greppel naar deze sloot afvoeren en kan een deel onderweg langzaam infiltreren in de bodem.

Aandachtspunten

  • Bij het afkoppelen van de regenpijp is het belangrijk het regenwater van het huis weg te leiden om vochtproblemen te voorkomen. Laat het water een paar meter vanaf de gevel in de tuin vloeien.
  • Gebruik bij een regenton een overstort.
  • Er kunnen grondlagen aanwezig zijn die het water (heel) moeilijk doorlaten.

De emmer-test

Om zeker te weten of infiltratie mogelijk is, kun je de ‘emmer-test’ doen: graaf op verschillende plekken in de tuin een gat van één spade diepte en vul het gat met een emmer water. Als het water binnen een kwartier is weggezakt, is de bodem voldoende waterdoorlatend.

Als het langer dan een uur duurt, kun je beter afzien van afkoppelen van de regenpijp òf extra voorzieningen treffen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden, zoals graven van een vijver, greppel,infiltratiekratten of een aansluiting op een sloot. Zorg wel dat je het ook gemakkelijk kunt onderhouden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*