We zijn afgelopen tientallen jaren met ons allen  steeds meer vakantiekilometers gaan maken. Uiteraard heeft dat ook gevolgen voor het milieu en klimaat. Daarom willen steeds meer mensen bij de keuze van hun vakantie ook daar rekening mee houden.

Hoe?

Een van de keuzes is: met welk vervoermiddel gaan we op vakantie?

De trein, touringcar en auto met vier of vijf inzittenden belasten het klimaat het minst.

De touringcars naar het buitenland zijn meestal vrij nieuw en daardoor relatief ‘schoon’.

Hoe vervuilend de auto is, hangt er vanaf. Met hoeveel mensen zitten we in de auto? Hoe oud is de auto? En, natuurlijk: hoe zuinig? Hoe meer mensen meereizen en hoe nieuwer de auto, hoe milieuvriendelijker hij is.

Het vliegtuig is meestal het schadelijkste alternatief, zeven tot elf keer schadelijker dan een treinreis.

Ook cruiseschepen zijn erg schadelijk voor het klimaat. Ze gebruiken stinkende, vervuilende stookolie als brandstof en vervuilen het water.

21 jaar!

Nog belangrijker dan de keuze van een vervoermiddel is de vraag hoe ver we willen reizen.

Zo leidt een vakantie van twee weken met het vliegtuig met vier personen op Bali  tot evenveel uitstoot van het broeikasgas CO2 als 21 jaar iedere zomer een kampeervakantie met de auto in het Duitse Zwarte Woud!

Sommige mensen willen iets van heel verre landen leren kennen, maar voor de zon hoeven ze er niet naar toe.

Zo schijnt die bijvoorbeeld ook rond de Middellandse Zee en op de Canarische Eilanden volop. En een vakantie naar Gran Canaria is al meer dan drie keer minder klimaatbelastend dan Bali!

Het zit er dik in dat komende jaren ook steeds meer mensen tijdens hun vakantie niet de zon, maar de koelte opzoeken. Om de Hollandse hitte te ontvluchten. Goed voor de Scandinavische toeristisch sector!

De beste vakantie

De voor het milieu en klimaat beste vakantie is natuurlijk op de camping lekker in ons eigen, veelzijdige land. Of een stukje over de grens. Dan kunnen we de buren ook (nog) beter leren kennen.